Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, izjavio je kako je na sastanku s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju staviti BiH na prvo mjesto.

"Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini razgovarao sam s Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan moment u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto", naveo je Lajčak na platformi X.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

"Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu prevladati", napisao je Lajčak na mreži X.

Čović je nakon sastanka objavio da BiH treba iskoristiti odobrenje otvaranja pregovora o članstvu BiH s EU za nastavak reformi.

''Važan momentum na bosanskohercegovačkome putu k Europskoj uniji mora se održati, nastavljajući kretanje ustrajno naprijed. Izmjene Izbornog zakona ostaju imperativ i moraju se provesti bez odgode'', objavio je Čović na svome X profilu.

Naime, regionalni lideri i drugi visoki dužnosnici su se sastali u ponedjeljak u Mostaru gdje je organizirana  svečana večera, a oni će sudjelovati na  ceremoniji otvaranja  25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. kojega će otvorenim proglasiti hrvatski premijer Andrej Plenković.