Čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je u nedjelju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

"Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo, razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo", izjavio je novinarima Dodik.

Dodik je, podsjeća Hina, u petak tijekom Erdoganova posjeta Sarajevu ustvrdio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav, pa je sada potrebno postići novi dogovor o budućnosti BiH.

''Alternativa je jedino raspad BiH koji bi se mogao ostvariti mirnim putem'', kaže Dodik.

Uz Erdogana, kao potencijalnog medijatora spomenuo je i srbijanskog predsjednika Vučića, a u nedjelju je u taj trio uključio Milanovića.

Nije rekao je li o tome već razgovarao s hrvatskim predsjednikom, navodi Hina.

Članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u petak su upozorili kako od Dodikovih najava mirnog raspada zemlje nema ništa i pozvali ga da prestane sa zapaljivim izjavama koje dodatno pogoršavaju stanje u BiH.

Zbog izjave da je Daytonski sporazum mrtav našao se i na udaru oporbenih srpskih stranaka.

"Najava novog dogovora znači i najavu Daytona II što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske", kazao je predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.