Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na press konferenciji u Banjaluci komentirao je sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodjeli osam milijuna dolara za projekte.

Dodik tvrdi da je to bilo suprotno dosadašnjim procedurama i znanjima Republike Srpske, te je ocijenio da je “vrijeme da se pobunimo na tu temu”. On je, kako prenosi N1 rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a radi se o “miješanju u unutarnje stvari države”.

Ranije se to nije moglo događati. USAID je mogao donirati sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši kroz predviđene zakone Republike Srpske i BiH. Miješa se u unutarnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkom veleposalanstvu, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutarnje stvari, bez obzira što imaju prividnu suglasnost, poručio je Dodik.

On je rekao da su se ova sredstva i informacije “odjednom pojavila”, te da tijela RS-a nisu bili informirani.

Naša istraga odnosit će se na to kome se dodjeljuju ta sredstva i kako se troše, poručio je, kazavši da je i ranije naglasio kako će se pred izbore pojaviti “pomoć za borbu protiv ruskog utjecaja”.

On je rekao da se pretenciozno govori o ruskom utjecaju u BiH, a komentari su mahom negativni.

Isključeni su konzumenti ovog novca, to znači da rade po njihovim pravilima. To je izravno miješanje u sustav vlasti druge države. Doći ćemo do svakoga u RS tko bude koristio ova sredstva. Većina tih projekata završava kod onih koji ne plaćaju porez. Ovo je skrivena aktivnost Veleposlanstva SAD-a i USAID-a. Znamo da to tako rade, poručio je predsjednik RS.

Mi znamo tko je primao podršku od Američkog veleposlanstva, evidentirani su i nastavit ćemo ih kontrolirati, kazao je Dodik.

On je novinarima poručio:

Vrijeme je da se pobunimo na tu temu. U Americi ne možete trošiti novac koji nije registriran u Ministarstvu pravde. Što bi njima vrijedila jedna praksa, a kod nas druga, izjavio je.

Dodik je inače kazao da je ovo 17. kvartal u kojem RS ima rast domaćeg proizvoda, te da time “padaju priče o bankrotu”.

Najavio je novo povećanje mirovina, a za sljedeću godinu i rast plaća u realnom sektoru. Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska bilježi najstabilnije razdoblje.

Potvrdio je da će 17. rujna u Banjaluku doći Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, čime će se potvrditi prijateljstvo dva bratska naroda.

Lavrov će s predstavnicima Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve prisustvovati osviještanju temelja Rusko-srpskog centra, što je, ocijenio je Dodik, važan događaj.

(www.jabuka.tv)