Iz Dodikovog ureda lokalnim medijima je proslijeđeno otvoreno pismo u kojemu je biskup Komarica optužen za "iznošenje niza neistina i napada na RS".

U Dodikovu pismu nije točno pojašnjeno na što se odnose kritike upućene banjolučkom biskupu no da se zaljučiti kako je to reagiranje na Komaricin intervju agenciji Anadolija objavljen uoči Uskrsa i na ponovno podsjećanje kako u RS-u danas živi jedva deset posto od predratnog broja katolika.

Biskup Komarica u intervjuu je ponovio svoje dobro poznate stavove o nepravednom ustroju BiH koji tu državu dijeli na entitete a u jednom od njih odnosno u RS-u sva prava rezervirana su prije svega za Srbe,

Komarica je ocijenio kako je najmanje što je Hrvatima u BiH potrebno imati jedan tadav entitet u kojemu bi se vladalo na isti način na koji se danas vlada RS-om.

"Ako je entitet i hrvatski sličan entitetu RS, ili sada Federaciji Bosne i Hercegovine, onda šta će nam to? Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge stranke, nego samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje, u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države? To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto", kazao je među ostalima biskup Komarica.

Dodik je na to odgovorio tvrdnjom kako se u RS-u poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet a kao dokaz ponudio je činjenicu da u vladi RS sjede tri ministra hrvatske naconalnosti.

Pri tom je izbjegao pomenuti kako je riječ o osobama koje je postavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koje ničim ne zastupaju interese malobrojnih Hrvata koji žive u RS-u. Sličan je slučaj s klubom Hrvata u Vijeću naroda RS u kojemu većinu čine zastupnici odani Dodikovoj stranci pa oni gotovo nikada nisu osporili niti jedan zakon kojega donosi srpska većina u entitetskom parlamentu.

Biskupu Komarici Dodik je jednostavno poručio da "iznosi neistine i napada RS u kojoj stoluje i živi bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali građani RS".

Dodik također jedva prikriveno prijeti biskupu Komarici kada mu poručuje kako mu ovo nije prvi put da daje "nedolične izjave" o RS-u a kao primjer naveo je konstataciju biskupa Komarice da je u tom entitetu počinjen genocid nad Hrvatima.

Time je podsjetio na raniju polemiku izazvanu biskupovom usporedbom stradanja Hrvata u Banja luci tijekom proteklog rata s Bleiburgom.

"Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjolučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene", kazao je Komarica u svibnju 2016. što je tada također izazvalo žestoku Dodikovu reakciju

Dodik sada iz svega zaključuje kako se banjolučki biskup "avanturistički miješa u politiku" i "ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u RS".

Na biskupovo upozorenje kako je u RS-u svakim danom sve manje katolika i Hrvata Dodik je odgovorio tvrdnjom kako Hrvati koji su protjerani s tog područja sada žive u udobnosti stanova i kuća u Hrvatskoj koje su napustili Srbi.

Hrvatsku je Dodik dodatno optužio da ometa vraćanje imovine Srbima a biskupu Komarici je predbacio kako je on osobno sukrivac za takvo stanje jer "uporno širi dezinformacije" o položaju izbjeglih Srba i statusu njihove imovine.

"Mi preko vaših ovakvih nastupa ne možemo olako prijeći", zaprijetio je Dodik banjolučkom biskupu.