Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da inicijative, poput SDP-ove o ustavnim promjenama u BiH, neće biti razmatrane i na dnevnom redu, navodeći da je to za RS neprihvatljivo i da mora biti poštovana volja dva entiteta i tri konstitutivna naroda da se nešto mijenja.

Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da takve stvari sluša 20 godina, te da SDP, SDA i neki drugi ovo pitanje stalno vade iz naftalina.

"To u biti nije ništa novo, već se stalno pokušava ista stvar. Ljudi moraju razumjeti da to uopće neće biti na dnevnom redu. Mogu oni imati inicijative kakve hoće, ali BiH mora odražavati bit. Volja dva entiteta i tri konstitutivna naroda da se nešto mijenja i dogovara ili ne mijenja mora biti poštovana", ocijenio je Dodik.

On je rekao da je ranije slušao i daleko veće zahtjeve, pa i one da se bira samo jedan predsjednik neposredno na izborima u BiH.

"Ali i to je bivalo odbijeno i bit će i u narednih 100 godina ako bude predloženo", poručio je Dodik.

On je rekao da "bošnjačke partije" pokušavaju takvim zahtjevima izazvati malo pažnje kada nema drugih događaja.

"Ponavljam, za nas su takvi zahtjevi neprihvatljivi i s naše strane neće biti razmatrani, niti će biti na dnevnom redu ", rekao je Dodik.

On je povodom 15 godina od osnivanja Oružanih snaga BiH ponovio da je u BiH trebalo izvršiti demilitarizaciju.

"To nisu Oružane snage BiH već neke druge strane sile. Žali Bože troška koji je ogroman za njihovo funkcioniranje i nažalost povećan. Mislim da treba ići na redukciju Oružanih snaga i smanjenje troškova tih snaga", rekao je Dodik.