Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je sa svojim partnerima spreman već sutra ući u parlament Bosne i Hercegovine i izglasa novo Vijeće ministara, ali je protiv uvjetovanja i ulaska BiH u NATO savez, rekao je lider te stranke Milorad Dodik.

Ističući da na jučerašnjem sastanku u Sarajevu ništa nije dogovoreno kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara, on kaže da je, osim SNSD-a i HDZ spreman da se koliko sutra formira bh. vlast te da se čeka na Bošnjake, prenosi Fena.

- Veoma je jasna opstrukcija SDA u pogledu onemogućavanja implementacije izborne volje i rezultata, nalazeći razna pitanja koje žele istaknuti prije obveze formiranja organa vlasti na nivou BiH – ustvrdio je on.

Dodik je naveo da već imaju tri spremna imena kandidata srpskih ministara za Vijeće ministara BiH, ali nije želio da govorio o kome se radi.

Poznato je od ranije da je kandidat za predsjedatelja Zoran Tegeltija, što nije sporno.

Dodao je da Srbi moraju dobiti ono što je predviđeno Ustavom te da ne prihvaća da jedan od ministara iz RS bude nestranačka osoba i da odbija bilo kakve ucjene.

- Bošnjaci riskiraju da naprave ne samo krizu organa, već i cijele države – ustvrdio je Dodik novinarima na Mrakovici.

Ponovivši protivljenje RS priključenju BiH NATO-u, istaknuo je da ne preporučuje moguće spekulativne radnje - da jedan ministar, bez obzira koji, u taj vojni savez preda MAP i kaže da je to stav BiH.

-To bi bilo isto kao kada bih ja sutra otišao u Moskvu i potpisao sporazum o priključivanju BiH euroazijskom savjetu. Bez konsenzusa na ovakvim političkim pitanjima nitko ne može djelovati – dodao je Dodik.

Novi sastanak sa liderima SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića je moguć jedino, kako je rekao, nakon formiranja vlasti, kako bi se dogovorile određene politike.