Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u petak se odlučio na predizbornu kampanju bez presedana, te krenuo u obilazak odjela banjolučkog Kliničkog centra u kojemu su smještene osobe teško oboljele od covida-19.

Dodik je u večernjim satima odjeven u zaštitnu odjeću kakvu nose liječnici koji se bave zaraženim pacijentima u teškom stanju. U pratnji televizijskih kamera ulazio je iz sobe u sobu i zaustavljao se uz pacijente koji tamo leže, od kojih su neki i na respiratorima.

Na snimkama se vidjelo kako se Dodik naginje nad krevete i pokušava govoriti oboljelima među kojima je bilo i onih za koje je jasno da ne mogu komunicirati, a entitetski javni servis RTRS je sve to uživo prenosio uz poruku na ekranima "budimo odgovorni".

Nakon ovog obilaska bolničkog odjela u kojemu bi pacijenti morali biti u strogoj karanteni, Dodik je skinuo zaštitnu opremu i onda je pred novinarima održao dugi govor o medicinskim aspektima borbe protiv koronavirusa.

Govorio je o svemu i svačemu, uglavnom se obračunavajući s onima koji upozoravaju na propuste u zdravstvenom sektoru i lošoj organizaciji.

"U izvanrednim okolnostima kakva je pandemija ovaj se centar organizirao, nitko nije ostao iza vrata i svi (oboljeli) su ovdje", kazao je Dodik stojeći u neposrednoj blizini odjela u kojemu je najmanje 120 oboljelih od covida-19 koji se bore za život.

No, još je neobičniji bio istup ravnatelja Kliničkog centra Vlade Đajića koji je pohvalio Dodikovu "hrabrost da obiđe zaražene".

"On je jedan od rijetkih predsjednika koji je ušao među najzaraženije pacijente", kazao je Đajić, ustvrdivši kako su oboljeli "bili oduševljeni" Dodikovim dolaskom.

Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je u kampanji za lokalne izbore koji će se u BiH održati u nedjelju potencijalne birače već pokušavala motivirati dijeleći kutije s lijekovima i bočice s dezinfekcijskim sredstvima na kojima su bile naljepnice sa slikama i imenima kandidata ove stranke za lokalna tijela vlasti.