Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ne odustaje od svoje politike, da zakoni o neprihvaćanju i neobjavljivanju odluka Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi dok ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske, te naglasio da je najava pokretanja procedure za izbor suca iz Srpske u Ustavni sud BiH samo mogućnost.

Dodik je napomenuo da prihvaćanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudaca u Ustavni sud BiH ni u kojem slučaju ne znači da je Republika Srpska odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudaca i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.

On je istaknuo da to nije i ne može promijeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i “Trojke”.

Dodik je rekao da je činjenica da su neke stvari pokrenute sa mrtve točke, ali da time nisu ugroženi interesi Republike Srpske i zaključci Narodne skupštine Srpske.

On je napomenuo da najava pokretanja procedure za izbor sudaca iz Republike Srpske u Ustavni sud BiH ne znači da će biti pokrenuta.

Ništa nije završeno. Moguće je da ćemo pokrenuti proceduru. To znači da će neko tko je nadležan pokrenuti proceduru izbora sudaca Ustavnog suda BiH. To prolazi proces natječaja nakon čega dolazi kod predsjednika Republike, koji predlaže Narodnoj skupštini Republike Srpske kandidata od onih koji su se prijavili na natječaj, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da konačnu odluku donosi Narodna skupština Republike Srpske, te da uz najbolju političku volju taj proces ne može biti završen prije nove godine.

Tu proceduru u svakom trenutku možemo obustaviti. Sada moram sve ovo govoriti i pitam zašto sam bio u situaciji da kažem da je to opet pod našom kontrolom, rekao je Dodik.

Predstavnici opozicije kritizirali su najavu i mogućnost izbora sudaca iz Republike Srpske u Ustavni sud BiH, tvrdeći da se time odustaju od zaključaka i zakona Narodne skupštine Srpske.