U skladu sa Izvršnom uredbom, u ponedjeljak je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD na listu sankcioniranih lica uvrstio jednog dužnosnika sa državne razine u Bosni i Hercegovini i tri dužnosnika u vlasti Republike Srpske.

Naime, sankcije su uvedene Nenadu Stevadniću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

Na svom službenom Twitter profilu oglasio se i lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

"Sjedinjene Američke Države nisu birale dužnosnike Republike Srpske pa ih neće ni smjenjivati. SAD misle da na ovaj način mogu disciplinirati svakoga tko ne misli kao oni. Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve, oni žele sankcionirati ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele promijeniti nas, da dođu neki koji će šutjeti, klimati glavom i odobravati. Mi nismo zabrinuti zbog ovih sankcija", naveo je Dodik.

Podsjetimo, kako je priopćeno iz Ministarstva financija SAD-a, ovi lideri direktno su odgovorni za poticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruira i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma.