Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odlučno braniti Republiku Srpsku, te poručio bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ne kalkulira nikakvim računicama da bi mogao sigurnosno ili politički da je ugrozi, te se pita sa kojom vojskom bi Izetbegović da napadne RS, kada bi došlo do te ekstremne situacije.

Dodik je rekao da Izetbegović prijeti ratom, a njega optužuje da ugrožava sigurnost, navode Nezavisne.

"Šta Izetbegović može uraditi? Kako da napadne Republiku Srpsku? Šta da, recimo, dođemo u tu ekstremnu situaciju? Kako bi on to uradio? Sa kojom vojskom?", upitao je Dodik.

On je naveo da u Oružanim snagama BiH ima Bošnjaka, ali da nije siguran da bi svi bili dio Izetbegovićeve političke odluke.

Dodik je istakao da Srpska ima svoju policiju koja je spremna da je brani, te dodao da nije nepoznato da Republika Srpska jača policiju, ali iz želje da se bori protiv terorizma.

"Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Republika Srpska manifestirala silu 9. siječnja. Zamislite gluposti?! Naravno da onda nije daleko od toga da Izetbegović kaže da Dodik ili Srpska ugrožava sigurnost", izjavio je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsjednik Srpske kaže da Izetbegović napada Srbiju i Srbe, jer je u silaznoj političkoj liniji i napad na Srbe mu izgleda kao dobra varijanta da bi vratio poljuljano povjerenje.

Dodik je istakao da je Izetbegović "uljuljkan Srbima izdajnicima" iz zajedničkih institucija BiH, te da vjeruje onima koji izmišljaju priče o paravojnim organizacijama u Srpskoj.

"U isto vrijeme pod njegovom ingerencijom se u Federaciji BiH (FBiH) nalaze egzaktne jedinice koje se paravojno organizuju. Znamo da je Izetbegović pokrovitelj toga, da se mnoga lovačka društva u FBiH pripremaju za brzu transformaciju za ne daj Bože", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da je priča o navodnoj upitnoj bezbjednosti smišljena s namjerom da bude eliminisan prije izbora, odnosno da se ne bi kandidovao i bio izabran.

Predsjednik Srpske je istaknuo da nitko nije protiv poboljšanja odnosa između Srba i Bošnjaka, ali da ti odnosi moraju biti bazirani na određenim standardima i neupitnim činjenicama.

"Republika Srpska je neupitna. Nikakav razgovor sa Bošnjacima ili bilo kim ne može da se desi ukoliko je zahtjev umanjenje snage Srpske. Samo možemo razgovarati o jačanju snage Republike Srpske", poručio je Dodik.

On je naglasio da je za Srpsku prihvatljiva BiH onakva kakva je napisana u Dejtonskom sporazumu, odnosno da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne onakva kakvom je vidi Izetbegović i dio međunarodne zajednice.

"Naša politika je politika revizije svih nametnutih odluka visokog predstavnika da bi se doveli u poziciju da tri naroda i dva entiteta razgovaraju u BiH. Svako drugo nametanje, očekivanja, posebno njegove budalaštine u vezi sa prijetnjom ratom su dokaz čovjeka koji nema nikakvo rješenje", istakao je Dodik.

On je ponovio da se o pravima Srpske ne diskutuje, da ona nisu za trgovinu i da se o tome ne može otvoriti nijedna diskusija ni panel u svijetu u kojem bi Republika Srpska učestvovala i dala legitimitet.

Komentarišući današnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da Srpska ima snažno povjerenje u Vučića.

"Postoji problem učešća Izetbegovića na sastanku u Istnbulu, jer nije mogao da učestvuje u ime Predsjedništva i BiH. Ako je bio u ime bošnjačkih političara, to je u redu", naglasio je Dodik.

On je naglasio da je Izetbegović najveća kočnica kada je riječ o pitanju granice između BiH i Srbije, dok su i srpski i hrvatski član Predsjedništva za rješavanje tog pitanja.

"Mi iz Republike Srpske smo rekli svoje, ali postoji njihova nerazumna, neobjektivna opstrukcija koja je uvijek prisutna kada se nešto tiče Srba", istakao je Dodik.

On je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o stavu Izetbegovića da brza cesta prema Beogradu ide preko Tuzle, te naglasio da Srpska ne može spriječiti da se u FBiH gradi kuda Izetbegović želi, ali da Srpska ima svoje prioritete.

"Ono što će se graditi kroz Srpsku svakako će biti put od Višegrada do Pala i naš prioritet je ta dionica u okviru projekta spajanja sa Beogradom", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da Srpska ima svoj stav, ali da se to pitanje iskomplikovalo jer Izetbegović i njegovi saradnici smatraju da ono što oni misle jeste mišljenje u ime BiH.

Srbi da biraju Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odreba Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH.

Dodik je pojasnio da je stav Srpske nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" bio da Srpska bira neposredno jednog člana Predsjedništva, bez nacionalne odrednice.

On je naglasio da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda "i da to treba da se odrazi", te da ne osporava da bi i ostalim narodima trebalo omogućiti da budu birani.

"Pokušat ću okupiti druge političke partije iz Republike Srpske i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije", rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentajući boravak članova Predsjedništva BiH u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske narodne stranke Žozefa Dola, s namjerom pronalaženja rješenja u vezi sa izbornim zakonodavstvom, Dodik je naveo da Predsjedništvo nije nadležno za to pitanje i da je riječ o odlasku bez ikakvog rezultata.

"Sudbina Izbornog zakona se rješava unutrašnjim dijalogom i nije moguće očekivati da to bude nametnuto", istaknuo je Dodik.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH nije mjesto u kojem se donose takve odluke, te da pojedinci iz Europe i Brisela mogu da žive u iluziji.

Dodik kaže da stavovi srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ne mogu obavezati SNSD, kao što ni SDP u FBiH ne mogu obavezati stavovi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

On je ocijenio da su članovi Predsjedništva BiH otišli u Brisel da "podnesu izvještaj o tome šta su uradili - a nisu uradili ništa".

"To je jedna lažna predstava iz Europe o tome da je Predsjedništvo BiH neko mjesto odluke. Ranije su izmislili priču o Reformskoj agendi, koju su promovisali preko Predsjedništva, a onda upravo zajedničke institucije ne sprovode tu agendu", kaže Dodik i ističe da Predsjedništvo BiH nije nikakva institucionalna snaga, bez obzira na nečija uvjerenja u suprotno.

Dnevnik.ba