Na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sankt Peterburgu postignut je dogovor o mnogim pitanjima, a svako od njih se tiče razvoja Republike Srpske i sve jačih i bližih veza sa Rusijom, objavila je agencija Srna.

Dodik je nakon sastanka izjavio kako je razgovor s Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi plinovod i dvije plinske elektrane.

Suradnja

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tijekom sastanka cijeni principijelan stav Republike Srpske o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će suradnja biti razvijana.

Putin je, kako navodi agencija TASS, istaknuo ''jako dobre odnose sa Dodikom od ranije, te mu zahvalio što je došao na Peterburški forum, izrazivši nadu da je to za njega bilo korisno i zanimljivo'.

"Nažalost, u trenutnoj situaciji u BiH za nas postoje određene teškoće u vezi s pridruživanjem sankcijama, ali mi znamo Vašu poziciju i visoko je cijenimo. Bez obzira na bilo kakve poteškoće, naša suradnja se nastavlja i bit će razvijana, posebno sa onima koji hoće da podrže taj odnos. A Vi ste, koliko znam, upravo takav čovjek", dodao je Putin, priopćeno je iz Kremlja.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom u Sankt Peterburgu rekao da ga je obavijestio i o izborima koji se održavaju u BiH.

Novi sastanak

Dodik rekao je rekao kako će ponovo u rujnu doći u Rusiju kada će biti prilika da nastavi razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Pozvao me je da u rujnu ponovo dođem da vidimo koji su projekti i kako se oni odvijaju, tako da će to biti prilika da nastavimo ovaj razgovor, koji je bio pun razumijevanja i otvorenosti", rekao je Dodik.

Dodik izjavio je da je na sastanku s Putinom istakao da neki u BiH koji žele da uvedu Rusiji sankcije ne vode računa o tome da je Rusija jamac Daytonskog sporazuma i da je u tom pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da netko jamcu svog postojanja uvodi sankcije.

"To je karikatura koja je neobjašnjiva i smiješna i on se sam nasmijao na tako nešto", rekao je Dodik te naglasio da ''Rusija ostaje značajan faktor sustava svjetskog odlučivanja'' i dodao da njihove ingerencije u Vijeću sigurnosti uopće nisu smanjene.

Protiv Njemaca

"Ja sam mu rekao da tamo postoji misija Altea. Mi nismo imali primjedbe do onih njihovih šetanja i lociranja na neprimjerenim mjestima. Naš će prijedlog biti Rusima da u Vijeću sigurnosti, kada to dođe na dnevni red, glasaju za misiju Altea u mandatu koji je do sad bio poznat, odnosno bez proširenja", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da ''Njemačka ima neke aspiracije u tom pogledu i dodao da on nema povjerenja u to vojno predstavljanje Njemačke''.

"Nama ne trebaju tamo oni koji dolaze s vojskom koja bi se bavila političkim modeliranjem BiH, a Nijemci to već čine ozbiljno i u tom pogledu još prisustvo njihovih vojnih snaga značilo bi da silom hoće da nametnu politička rješenja", dodao je.

Dodik je naglasio da Srpska želi očuvati ustavnu poziciju BiH, koja je ozbiljno dovedena u pitanje mešetarenjima pojedinih iz međunarodne zajednice.

Naveo je kako se prema ocjenama političara sa Zapada, BiH najčešće tretira kao propala zemlja koja nema šansu da unutar svojih političkih procesa osigura samostalnost.

Ako BiH ostane…

Dodik je poručio da će BiH ako ostane, biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali će se odnosi morati raščistiti.

"Mi ne odustajemo od naših napora da ono što smo pokrenuli dovedemo u ustavni sklad. Tražimo da se primjenjuje Ustav i ne tražimo i ne želimo ništa od BiH što ne pripada nama", naglasio je Dodik.

Naveo je kako  su Republici Srpskoj ''ranije oteli, a sada pokušavaju da to održe pričom da je sila Zapada dovoljna da tu krađu i otimačinu legalizira na način kako oni misle'', prenosi RTRS.

"Na svu sreću, ima zemlja kao što je Rusija, koja kaže da poštuje međunarodne sporazume, Daytonski sporazum i strane tog sporazuma", rekao je Dodik.