Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je večeras da namjerava predložiti aktualnog ministra financija bh. entiteta Republika Srpska Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, prenosi Srna.

Dodik je rekao da još nije razgovarao s Tegeltijom o tome, ali da mora razgovarati i sa ljudima iz Federacije BiH, a ne samo s koalicijskim partnerima iz RS-a.

"Mi predlažemo ljude koji su u kontinuitetu politike koju smo vodili. To će biti moj najbliži suradnik i imam namjeru da na to mjesto predložim Tegeltiju", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istaknuo da će Tegeltiju na poziciji entitetskog ministra financija zamijeniti profesionalni ljudi koji su lojalni politikama SNSD-a.

Dodik naglašava da je važno da vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima podršku što većeg broja narodnih zastupnika, jer on kao član Predsjedništva BiH ima pravo pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na svako pitanje gdje bude preglasan u Predsjedništvu BiH i da ga vrati u entitetsku skupštinu koja treba da ima dvotrećinsku većinu da odluči u konačnoj instanci.

On je dodao da nema potrebe razgovarati s ljudima koji su bili članovi Vijeća ministara BiH iz SDS-a i "činili loše prema Republici Srpskoj".

Prema njegovim riječima, RS mora da ima snažan odraz u državnim institucijama "da bi sanirala gubitke koje je imala u posljednje četiri godine".

"Iz tog razloga idem u Predsjedništvo BiH, a ne da bih vodio politiku `tuk na utuk` ili da bih se bavio revanšizmom", rekao je Dodik.

On je istakao da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine želi da neprikosnoveno uspostavi politiku čistih računa.

"Po Sarajevu se mnogo priča kakav sam ja. To me samo zabavlja i poručujem im da ću ostati onakav kakvog me poznaju, da ću se sada detaljno baviti pitanjima na nivou BiH i da ću u svakom tom pitanju pokazivati odgovornosti prema narodu koji me je birao", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je on izabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, da neće bježati od tog prefiksa i da će svaka njegova odluka biti motivirana tom činjenicom.

"To znači da sam spreman prihvatiti i njihove identitete, ali nisam spreman da identitet Srpske i srpskog naroda podredim bilo kom drugom identitetu, ni državnom ni kvazinacionalnom, u smislu da je važnija BiH od Srpske, ili da se promovira neka priča o Bosancima, a da se izgube Srbi pa da izgubimo pismo, jezik...To se neće dešavati", poručio je Dodik.

Kada je riječ o vanjskoj politici BiH, Dodik je najavio kompletnu smjenu veleposlanika jer se ne vidi nikakav njihov doprinos bilo čemu.

"To se pretvorilo u socijalu i uhljebljenje. Veleposlanici koje ja budem imenovao morat će godišnje podnositi izvještaje i ako oni ne budu usvojeni, sami će morati otići. Naprosto moramo da promijenimo način rada", rekao je Dodik.

On je naveo da se neki veleposlanici samo premještaju sa jedne na drugu destinaciju, da neki nisu ni zaslužili biti na veleposlaničkim mjestima i da je to nedopustivo.

"Imamo svoje kvote i one moraju biti popunjene ljudima od integriteta, nesumnjivog patriotizma i sposobnosti reprezentirati Srpsku, a ne da to sakriju s pričom o BiH. Ako to možemo uraditi, oni će biti moji suradnici, u suprotnom, morat će podnijeti ostavke ili biti razriješeni", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će njegova prva službena posjeta biti Beogradu, te da i sada kao entitetski predsjednik zna detalje svakog problema u odnosima BiH i Srbije.

On je istakao da "postoji opća antisrpska histerija u Sarajevu" koja je uvijek bila u službi kreiranja loših odnosa prema Srbiji, ali da ga to neće opterećivati.

"Mi sa Srbijom želimo što bolju suradnju i da ukinemo sve barijere. Svjestan sam da neću moći sve to učiniti sam, jer nas trojica u Predsjedništvu BiH trebamo donositi zajedničke odluke. Do sada je u Sarajevu bilo najčešće `ne` za sve što je u vezi sa Srbijom. Biće teško, ali ću to podići na najviši nivo političkog principa", kaže Dodik.

Dodik je rekao da će, ukoliko druga dva člana Predsjedništva BiH budu opstruirala za njega suštinski važna pitanja, sa njegove strane biti odgovor, ali da to ne treba shvatiti kao prijetnju.

"Pozivam ih da surađujemo. Ako mi je kao Srbinu iz Srpske, koja čini teritoriju BiH, nešto važno u odnosima sa Srbijom, a ne smeta Bošnjacima, onda to ne može biti zaustavljeno. U protivnom, sve što njima bude važno biće zaustavljeno na isti način", kaže Dodik.

On ističe da je jedno od osnovnih pitanja - "da se konačno vidi živimo li u imaginarnoj situaciji u kojoj se stalno priča o nekakvoj međunarodno priznatoj zemlji BiH".

"To je zemlja koja uopće nema svoju suverenost, jer nema zemlje koja ima suverenost, a ima neizabrane strance koji njome upravljaju", kaže Dodik.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske kaže da Predsjedništvo ne može ukinuti visokog predstavnika, ali da je veoma važno da ima zajedničku ocjenu o tome da on više nije potreban, kao ni strane suci u Ustavnom sudu BiH.

Dodik ističe da je "RS unutrašnji faktor i ne podržava BiH koju je nametnuo visoki predstavnik, već onu kako je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu".

On je naveo da su stranci u BiH formirali nepodnošljivo lošu strukturu i podanički politički mentalitet, koji je promatrao veleposlanike ili međunarodne zvaničnike kao najvažnije osobe naših sudbina i funkcioniranja ovog prostora.

"Ne prihvaćamo činjenicu da je visoki predstavnik nametnuo zakone, a koje je prihvatio čak i parlament BiH, iako nisu u skladu sa Ustavom. Ne želim prihvatiti nametnuto, a nametnuli su nam - od Sipe, Obavještajno-sigurnosne službe, do Tužiteljstva i Suda. Pokazalo se da te institucije rade protiv Srpske", rekao je Dodik.

On je poručio da će se truditi da sve bude vraćeno na dejtonski sustav i da od toga neće odustati.

Prema njegovim riječima, "BiH nikada nije imala zajedničku politiku, niti konsenzus, a i ako je bilo nečega to su kreirali stranci, pa je nešto napravljeno i uvijek su neki nezadovoljni - Hrvati i Srbi zbog ukidanja stečenih prava, a Bošnjaci što ne mogu uspostaviti unitarnu BiH".

"Ovo nije ultimatum, samo želim da ih malo `podsjetim` na suverenost BiH. A u toj suverenoj BiH ćemo moći da pričamo kako ćemo formirati Ustavni sud i što treba rediti. Nemam prema Bošnjacima i Hrvatima nijednu lošu mjeru, niti želim da spriječim bilo što dobro za njih, a što nije štetno po Srpsku i srpski narod, i očekujem isti odnos prema Srpskoj. I jedni i drugi smo u nekom moranju - oni da prihvate puni kapacitet Srpske, a mi da kažemo da živimo ovdje i da želimo da se sa njima dogovaramo", rekao je Dodik.

Komentirajući posljednji istup visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a, Dodik je naveo da je Inzko svjesno tamo išao da priča hvalospjeve o BiH, a da sve što ne valja pripiše entitetima.