Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik oglasio se na Twitteru ponavljajući svoju mantru o ''lažnom visokom predstavniku'', a nakon što je Tužiteljestvo BiH podiglo optužnicu protiv njega i novoizabranog direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

''Ja ne tumačim Daytonski sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a'', naveo je Dodik.

Pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik.

''Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja'', ustvrdio je Dodik poručivši da to navodno pokazuje i odgovor Antonija Guterresa, prvog čovjeka UN-a.

''Jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Vijeća sigurnosti. Schmidt opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke'', naveo je Dodik.

Podsjetimo, prvi čovjek UN-a Antonio Guterres odgovorio je na zahtjev članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je zatražila da se iz UN-a dostavi odluka Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

Guterres je tada poručio da Ujedinjene nacije nisu potpisnik Daytonskog sporazuma, niti je UN član PIC-a, jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Tužiteljstvo BiH tereti Dodika i Lukića za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Kaznenog zakona BiH, a sada je na Sudu BiH odluka hoće li potvrditi optužnicu protiv Dodika i Lukića.