Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je poziv za svečano polaganje prisege novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, a kaže kako ga akreditacije čekaju u Washingtonu.

"Imam mjesto u sedmom redu. Pozvan sam i na Predsjednički bal, na kojem će biti Donald Trump. Ako mi odlazeća administracija ne ospori vizu, bit ću na inauguraciji", rekao je Dodik u povodu nagađanja kako nije dobio poziv za inauguraciju već za jedan od mnogobrojnih privatnih događaja koji u Washingtonu prate stupanje na dužnost novog predsjednika.

Dodik je kazao kako je poziv dobio još početkom prosinca od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom stožeru i koji su sad u najužem krugu njegovih suradnika, ali nije želio medijski eksponirati tu informaciju.

Dodao je kako nema istine u nagađanjima kako je platio da bi nazočio Trumpovoj inauguraciji.

Upitan zašto misli da neće dobiti vizu za put u SAD, Dodik je odgovorio kako mu posljednjih dana stižu zahtjevi da se odrekne političke stranke koju vodi i kako mu se postavljaju razni uvjeti, prije svega da odustane od donošenja deklaracije SNSD-a u vezi s procesima za 2018. godinu, kao i da se odazove Tužiteljstvu BiH.

"Inače, već sam tražio diplomatsku vizu, nisam je dobio, uz objašnjenje da tamo ne idem kao predstavnik BiH. Ni ranije nisam putovao u Ameriku kao predstavnik BiH, pa sam dobivao diplomatsku vizu", ukazao je Dodik.

U povodu izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kako se Srbi nepotrebno raduju Trumpovoj pobjedi jer se njegova supruga Melanija "dobro sjeća tko je napao BiH", Dodik je kazao kako "korištenje poznatih imena još jednom pokazuje kakav je Inzko showmen i ne drži se nikakve konzistentnosti u politici".

Dodik je istaknuo kako on osobno očekuje promjenu politike prema Srbima u BiH u narednom razdoblju.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je Inzko u funkciji muslimanske politike i to moraju znati i u Austriji.

"On će učiniti sve da se dodvori muslimanima jer će u suprotnom morati otići i odreći se mjesečne plaće od 25.000 eura. Inzko iznosi patološke laži, od Vijeća sigurnosti do medija. Što se nas tiče, on je više kurtizana nego ozbiljan čimbenik u BiH", rekao je Dodik.