Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma. Komentirao je i najavu Valentina Inzka o zabrani ulaska u zemlje EU.

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Incko "dođe i čuje ljude, jer je to njegova obveza".

"U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Vijeću sigurnosti i nekim drugim te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik", rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

Komentirajući najavu Veleposlanstva Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira /PIK/ postaviti pitanje opravdanosti daljnjeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao tko može vidjeti opravdanje u svemu tome.

Reagirajući na Inzkov "apel članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu ploču s imenom Radovana Karadžića ili da se u suprotnom suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU", Dodik je rekao da će prije Inzko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.

Dodik je kazao da Inzka više nitko ozbiljno ne shvaća te da je pitanje vrijedi li i komentirati njegove stavove.

"Zamislite da on sebi dozvoli da mene 24 puta spomene na sjednici Vijeća sigurnosti. To govori o mržnji i to nije normalno. Mogao je napisati neki izvještaj koji je smislen, da kaže što su otvoreni problemi. Ja nisam prvi koji govori da je BiH neodrživa i da je propala zemlja. Mediji su puni toga. S druge strane, hvala mu što me spominje, nije mala stvar da vas spominju 24 puta na zasjedanju Vijeća sigurnosti u bilo kojem kontekstu", naveo je Dodik.