Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će zakon o Ustavnom sudu BiH biti tema njegovog sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u četvrtak u Banja Luci.

Usvajanje tog zakona, smatra, treba postaviti kao glavno, ultimativno pitanje, sve dok se ne riješi, jer ta pravosudna institucija mora imati zakon po kojem radi.

Osnova u zakonu je ono što su ranije predlagali srpski poslanici u RS-u, kao i stavovi koje je predložio HDZBiH, u pogledu izbora članova Ustavnog suda BiH iz FBiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da očekuje da zakon o Ustavnom sudu BiH bude i tema sastanka stranaka vladajuće koalicije na razini BiH sutra (srijeda, op.ur.) u Sarajevu, jer je neprihvatljivo da se govori da to pitanje ne treba pokretati, jer su bošnjački dužnosnici protiv.

Pozvao je opoziciju u RS-u na sastanak, u bilo koje vrijeme, i o ovoj temi, ali i o politikama koje treba da budu u korist RS-a.

Podsjećamo, nakon što su objavljene američke sankcije predsjedniku Srpske, u dopisu koji je američkim dužnosnicima uputila firma "Picard Kentz & Rowe", u svojstvu savjetnika Vlade RS u oblasti međunarodnog prava, potvrđeno je kako su su vlastima RS-a upućena četiri zahtjeva, od kojih je prvi da se prekine rad s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na izradi zakonskih propisa s ciljem reformiranja Ustavnog suda BiH, kako je to uređeno Ustavom BiH, i zamjene stranih sudaca sucima iz BiH.