Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za dogovor, ali da treba težiti međusobnom shvaćanju i očuvanju mira i stabilnosti. Rekao je i da narodi u BiH imaju svoje povijesne težnje koje u biti ne znače pomirenje.

Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na povijesno nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti, ocijenio je Dodik.

On je za FTV rekao da je teško, gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški sud.

Haški sud je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo da osudi jednu stranu. Sa druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom sudu u svjetlu posljednje presude ‘šestorki’ i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. Sa takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog pozivanja na pomirenje, rekao je Dodik.

BiH, koja je formirana Dejtonskim sporazumom, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu Republiku Srpsku, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli da dođu do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje povijesne težnje koje u suštini ne znače pomirenje, pojasnio je Dodik.

On je rekao da je narode u BiH, nažalost, povijest natjerala i dovela do toga da nikada, u bilo kojem povjesno važnom trenutku za ove prostore, nisu bili na jednoj strani, već su uvijek bili u sukobu.

To nije zavisilo ni od samih naroda nego i od osvajača koji su dolazili i prolazili ili od percepcije nas samih, rekao je Dodik i ponovio da narodi u BiH, iako teško mogu doći do pomirenja, treba da teže miru, stabilnosti i međusobnom shvaćanju, prenosi Dnevnik.ba.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je to dobra prilika za dvije države i dva naroda da na dnevni red stave otvorena važna pitanja i pokušaju da daju odgovore na njih.

Imamo tešku povijest među sobom i očigledno je da je teško napraviti kompromis, ali treba raditi na tome da život ljudi bude što bolji, da nema mržnje i da Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i BiH suražuju na najbolji mogući način, istaknuo je Dodik.

On je ocijenio da očekuje da će doći do smirivanja napetosti koje su uzrokovane čestim verbalnim istupima i da će Vučić, kao čovjek koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju u smislu afirmacije stabilnosti i mira, postići veliki uspjeh tokom ove posjete.

Dodik je rekao da će ova posjeta biti značajna i za BiH u kojoj, osim Bošnjaka, žive i Srbi i Hrvati i sasvim sigurno je da se i u BiH promatra način na koji se razvija taj odnos Srbije i Hrvatske.

SNSD i ja kao predsjednik te partije imamo dobru suradnju sa političkim predstavnicima Hrvata u BiH, koja nije namjenjena protiv trećeg naroda, i ukoliko se taj odnos Srbije i Hrvatske bude odvijao na način kako mi očekujemo to će značiti jednu stabilniju situaciju. Što se tiče BiH, uvjeren sam da se tokom ove Vučićeve posjete Hrvatskoj neće desiti ništa što bi bilo protivno njenim interesima, zaključio je Dodik.