''Izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da "nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u 'amanet' ostavio Alija Izetbegović" je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitat će se. Sve što Erdogan može čuvati u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet", istakao je Dodik na pitanje da prokomentira Erdoganovu izjavu da nikada neće ostaviti BiH, te da je ona "amanet" koji mu je na samrti ostavio Alija Izetbegović.

Dodik je rekao da Erdogan zaboravlja da ''dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovdje prolilo kršćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način'', javlja N1.

"A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su prije otomanskih pohoda bili kršćani, i to je nešto što ne treba posebno dokazivati", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da "politika odnošenja djece u sepetima i 'danka u krvi' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svjedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem povijesnom pamćenju.

"Zato, Erdogan treba brinuti o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj", poručio je predsjednik entiteta RS.

Podsjećamo, izjave Bakira Izetbegovića i Erdogana o ''ostavljanju BiH u amanet'' proteklih dana izazvale su brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.