Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u četvrtak iz Beograda kako je jedan od primarnih razloga zbog čega Republika Srpska smatra da nije dobro da BiH uđe u NATO taj što bi to značilo dalju razgradnju Srpske.

Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao kako Republika Srpska konstantno živi pod raznim pritiscima, te da je tako i kada je riječ o NATO-u, prenijela je Srna.

''Tako da je prisutan pritisak i u vezi s tim što mi trebamo raditi. Mi vrlo uspješno reagiramo na to'', rekao je Dodik na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje hoće li Srpska odoljeti pritiscima da BiH postane članica NATO-a.

Rekao je kako je NATO proteklih godina uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BiH koji je razgrađivao daytonsku Srpsku, kao i da je NATO avijacija tijekom ratnih dešavanja bombardirala srpske položaje.

''Nemamo povjerenja. To je osnovni razlog što smo protiv NATO-a'', rekao je Dodik.

Podsjetio je kako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju da će Srpska ostati neutralna i dodao da ne vidi nikakve benefite ako bi BiH prihvatila Akcijski plan za članstvo u NATO-u.


''NATO se nije potrudio da dođe u BiH i kaže - evo mi smo došli graditi tvornice koje će proizvoditi pertle za čizme i da to izvozimo za njihov program obučavanja i pripreme. NATO nam pokušava nanijeti samo još veće troškove. U ovom trenutku da bismo krenuli tamo moramo izdvojiti za vojsku 100 posto više sredstava. Mi te pare nemamo i to je ključni razlog'', rekao je Dodik.