"Pitanje je ima li SNSD o čemu razgovarati s predstavnicima sarajevskih stranaka, koji očito rade po uputama svojih skrbnika, a ne u interesu naroda koji živi u Bosni i Hercegovini", napisao je predsjednik Republike Srpske na svojem profilu na društvenoj mreži "X".

Kako je naveo Dodik, pravi smisao "cirkusa" s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom je da on "bude njihov osobni predstavnik i omogući da se preko njega kontroliraju resurski BiH".

Sve po nalogu Zapada

"Rade to Englezi, rade to i Amerikanci, a pitanje je što ćemo još čuti ovih dana u kakve kriminalne radnje su uključeni visoki dužnosnici u BiH, a sve po nalogu Zapada. I sada netko mora povjerovati da je to sve jer žele zaštititi BiH od utjecaja Rusije, zato će gurati svoj plin po tako povoljnoj cijeni da će u Federaciji skočiti u nebo, kao i u Europi", naveo je Dodik te dodao:

"I to je njihova pomoć i politika mira, poštivanja Daytona i suvereniteta? Ti Amerikanci stvarno misle da smo mi nepismeni i da nitko ne zna zbrojiti dva i dva i zašto rade to što rade, da bi zaštitili svoje interese".

Prema njegovim riječima, tamo gdje ne mogu podmititi oni ulaze na silu te je sve u redu dok im se ne suprostavite.

"Mi kažemo ne tom nasilju i svi mi u Srpskoj se borimo protiv njihovih pritisaka i prijetnji jer smo uporni u očuvanju dobara Republike Srpske. Način da kontroliramo tu imovinu je da uništimo naše institucije kako bi oni kontrolirali sve i svakoga u Srpskoj i radili što hoće", istaknuo je predsjednik RS.

Dodik ističe kako "to nikada neće vidjeti" te navodi kako će se "boriti svim pravnim sredstvima i neće dozvoliti da bilo koji ilegalac dijeli imovinu Republike Srpske nekim Englezima, Amerikancima i bilo kome drugome".

"U interesu ljudi, a ne stranaca"

"'Trojka' svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese. Republika Srpska stalno ponavlja da želi pregovarati s Federacijom i njenim izabranim predstavnicima, a ne sa strancima i ja ostajem pri tome i danas. Želimo da odluke koje se donose budu u interesu svih ljudi, a ne stranaca. 'Trojka' će reći jesu li interesi stranaca važniji od naroda BiH, smiju li im se suprotstaviti ili su već zaprijetili da će dovesti u pitanje njihov legitimitet, što je upitno, ako ispoštuju dogovoreno", naveo je Dodik.

Podsjetimo, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon sastanka u Konjicu s liderima Naroda i Pravde Elmedinom Konakovićem i Naše stranke Edinom Fortom naveo je kako dan "D" za predstavnike Trojke ''sjednica Doma naroda na kojem treba da se potvrdi ili ne potvrdi zakon koji je dobio podršku zastupničkog doma''.

''Nismo optimisti da će se to dogoditi, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt'', kazao je Nikšić.

Schmidt?

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je "Dan D" do kraja tjedna odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Božo Ljubić kazao je da će hrvatski predstavnici u institucijama BiH poštovati bilo koju nametnutu odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Podsjetimo, visoki predstavnik dao je rok čelnicima stranaka da se dogovore o Izbornom zakonu ili će on nametnuti rješenja za koja je iz HDZ-a BiH rečeno da neće biti prihvaćena jer su polovična. Naime, po sadašnjem prijedlogu mijenjao bi se izborni proces ali bi ostalo visjeti u zraku suštinske promjene zakona.