Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje je na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je konsolidiranu listu osoba pod sankcijama ove države.

Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se nalaze, po različitim osnovama, na „crnoj listi“ SAD bili dostupniji i pregledniji, obzirom da se važeća lista konstantno dopunjuje. Posljednjih tjedana nekoliko osoba je uvršteno, a na osnovu odluka u vezi sa krizom u Ukrajini, borbom protiv terorizma ili pritiskom na Sjevernu Koreju, na listu onih protiv kojih SAD nameće više vrsta financijskih i političkih sankcija. Kada je riječ o sankcijama protiv osoba sa Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu.

Sredinom siječnja je prošla godina dana od kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je sredinom prošle godine donio odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju izvanredne mjere koje je prije 17 godina donio bivši američki predsjednik George W. Bush. Odluka, između ostalog, obuhvaća i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a. Bush je 26. lipnja 2001. godine donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i financijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu. Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno surađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva finansija. Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi...