Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je njemu važna snažna Republike Srpska i da nema potrebe komentirati Bakira Izetbegovića, čovjeka koji je izgubio na svim poljima u politici.

Govoreći o Izetbegovićevoj izjavi da "Dodik već desetljeće zaustavlja i slabi BiH, a SDA zaustavlja i slabi Dodika", predsjednik Srpske rekao je novinarima u Trebinju da je to dvoje neusporedivo, piše Srna.

"Izetbegović je izgubio političku stranku, Srebrenicu, Bihać, Kladušu i mnoga druga mjesta na lokalnim izborima. Izgubio je četiri izaslanika, izabrao partnere u većini sa kojima ne može ništa uraditi", naveo je Dodik i dodao da nema potrebe komentirati takvog čovjeka.

Istaknuo je da SDA godinama pokušava devalvirati i promovirati sistem duha, a ne slova Daytona i naglasio da se on tome suprotstavlja. Dodik je naglasio da od početka podržava daytonsku BiH koja predviđa gotovo samostalni entitet, odnosno Republiku Srpsku u okviru BiH koja je uređena Dayjtonskim mirovnim sporazumom.

"Meni je važna snažna Republika Srpska i da smo 2006. godine prekinuli jedan proces prenošenja nadležnosti i jasno pokazali da se to ne može na takav način raditi. Mi smo sada u fazi da vraćamo te nadležnosti koje su nam oteli, svidjelo se to kome ili ne", poručio je Dodik.