"Potpuno je rasuta situacija na razini BiH. Parlament ne funkcionira, neke strukture parlamenta jesu konstituirane, neke nisu, Predsjedništvo od prvog dana radi kako radi, na početku sam mislio da možemo nešto da uradim, sada vidim da ne možemo", rekao je Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za ''Sputnjik''.

Govoreći o razlozima za neformiranje vlasti na razini Federacije BiH, Dodik je rekao da je problem u odnosu Bošnjaka i Hrvata.

"Činjenica je da su Bošnjaci-Muslimani, možemo reći, izbornim inženjeringom osigurali dovoljno glasova Muslimana da glasaju za njima podobnog Hrvata njima, Željka Komšića, kojeg su doveli u Predsjedništvo, a eliminirali Hrvata Dragana Čovića koji je imao najveću potporu samih Hrvata. Time se degradira ono što je suština same BiH, a to je ravnopravnost tri naroda", rekao je Dodik.

On je naveo da Hrvati, na temelju toga traže izmjenu Izbornog zakona, kako bi se obezbijedilo pravo da biraju Hrvata.

"To je logično i mi to podržavamo. Ali to je dovoljan razlog da sada nema ni federalne entitetske vlade, čak se nije ni pokušalo doći do formiranja novih struktura vlasti... Na kantonalnoj razini također koče odnosi između Hrvata i Muslimana, a na nekim mjestima i unutarmuslimanski raskol", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ima štete zbog takve situacije u BiH, ali je shvatila da bilo kakav napor za formiranje vlasti na razini BiH ne može dovesti do rezultata.

"Više i ne mislimo da nešto pokušamo da uradimo. Ako vidimo da su se stvorili uvjeti da se izabere novo Vijeće ministara mi ćemo to uraditi, ako ne, nećemo se uzalud znojiti", rekao je Dodik.

Mulj i žabokrečina

Na konstataciju novinara da je možda posljednja šansa za formiranje vlasti na nivou BiH izgubljena 5. rujna kada je istekao rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH, Dodik je rekao da kao političar mora pristati na svaku mogućnost za dogovor, ali ne i na kvalifikaciju kompromisa po svaku cijenu.

"Bakir Izebegović ne odustaje od tog sporazuma, ali smatram da su ga stranci učili da bude optimista, a realnost je da tamo optimizma nema. BiH je upala u mulj i žabokrečinu, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju. SDA traži unitarnu državu u kojoj nema entiteta, pri čemu se urušava osnovni koncept BiH. U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što oni misle da su većina", rekao je Dodik.