OESS je danas ponovo snažno kritizirao vlasti Republike Srpske zbog planova o donošenju zakona kojima bi se u tom entitetu kriminalizirala kleveta, dok tamošnja vladajuća većina koju kontrolira Milorad Dodik najavljuje kako od toga neće odustati.

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Sarajevu dostavila je medijima u BiH mišljenje Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHIR) u kojemu stoji kako je pravo na slobodu izražavanja temelj funkcioniranja demokratskih država, što kriminaliziranje klevete kroz široke definicije može bitno ugroziti.

Ponovno kriminaliziranje klevete koje najavljuje vlada RS-a podrazumijeva uvođenje drakonskih novčanih kazni većih od 50 tisuća eura, na što su oštrim kritikama reagirale novinarske organizacije i nevladine udruge, posebice stoga što bi se sudovima ostavila mogućnost slobodne procjene o tome što su kleveta i uvreda.

"Krajnje negativan učinak po pravo na slobodu izražavanja"

"Zakoni o kleveti mogu imati krajnje negativan učinak po uživanje prava na slobodu izražavanja. Zato je važno da se zakoni o kleveti formuliraju na način na koji onemogućavaju potencijalnu zloupotrebu od strane javnih vlasti i, u isto vrijeme, poštuju princip proporcionalnosti", stajalište je OESS-a.

Pozvali su da se predložene izmjene kaznenog zakona odbace te da se pažljivo definiraju alternative koje će isključiti mogućnost zloporaba za kojima bi posegnule vlasti.

Kriminalizaciju klevete u RS-u kritizirali su i SAD te Europska unija, no unatoč tome predsjednik RS-a Dodik je sredinom svibnja najavio kako će sporna zakonska rješenja biti usvojena već na narednoj sjednici entitetskog parlamenta.

"Ja cijenim novinare, ali..."

"Ja cijenim novinare, ali, kao što ima bitangi među političarima, a ima ih koliko hoćeš, toliko ima bitangi i novinara", kazao je Dodik, obrazlažući svoje viđenje razloga za kriminalizaciju klevete.

Njegov zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica, ujedno istaknuti član vladajuće stranke, ustvrdio je u petak na jednoj tribini u Sarajevu posvećenoj upravo problemima s predloženim zakonom kako cilj nije ograničiti novinarske slobode.

Mazalica kaže kako i on ima puno primjedbi na nacrt zakona, ali misli da ga nakon ispravaka treba usvojiti, a da svatko tko svjesno iznosi laž može doći pod udar zakona.

Dodikov zastupnik: Može se živjeti i bez zakona poput ovog

"Protivljenje EU je stav Unije, no postoje i sekundarni izvori prava, a oni ne brane donošenje ovakvog zakona", kazao je Mazalica, pozivajući se, uz ostalo, na zakonska rješenja koja su na snazi u Hrvatskoj.

Tvrdi da je sve usklađeno s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama te kako je to zapravo "fleksibilno postavljen zakon" kojim se navodno štite prava i oporbe i medija na slobodu izražavanja. Priznao je ipak kako misli da se "može živjeti" i bez zakona poput ovoga.

Sabina Čudić, zastupnica vladajuće Naše stranke (NS)  u Zastupničkom domu parlamenta BiH, upozorava pak kako je svrha iniciranja ovakvog zakona već postigla stvarni cilj, proizvodeći veliku količinu straha među novinarima, pa je stoga u konačnici nevažno kakvi će biti sudski epilozi.

Postavlja pitanje kako je odjednom ovo postalo najvažnije pitanje pored toliko drugih zakona na kojima inzistira EU kako bi se ubrzao proces europskih integracija BiH, primjerice onih kojima bi se osigurao veći integritet kompromitiranog pravosuđa.

"Problem je izglasati obavezu prijave imovine sudaca, ali nije problem izglasati klevetu"

Podsjetila je kako je već godinama na čekanju prijedlog izmjena zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) koji se, primjerice, tiču obveze sudaca i tužitelja da prijave imovinu.

"Nama je problem izglasati obvezu prijavljivanja imovine sudaca i tužitelja, ali nam nije problem izglasati klevetu, čime samo dodatno stežemo obruč oko slobode misli", kazala je Čudić.

Dodala je kako je svima jasno da najava uvođenja suđenja za uvredu i klevetu ima za cilj obeshrabriti svaku slobodu govora, što su omiljeni alati "uvrijeđenih" političara koje je nazvala opasnom kategorijom ljudi.