Na svečanoj akademiji u Banjaluci koja se održava povodom Dana Republike Srpske, praznika čije je obilježavanje u dva navrata osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine obratio se i predsjednik ovog entiteta, Milorad Dodik.

Dodik je iskoristio priliku da opet negira genocid u Srebrenici, te je poručio: "Mi ne želimo ni s kim sukob niti rat, želimo da Republika Srpska ostane naša oaza slobode", prenosi N1.

''Ne želimo ni s kim sukob niti rat''

''Sloboda nama nikad nije bila filozofska riječ, nego egzistencijalna. Srbi su podgili preko 140 ustanaka da bi živjeli slobodno i dali nesumnjive žrtve. Odvodili su nas u daleke logore, naši preci su gubili živote boreći se za slobodu. I mi smo došli'', poručio je Dodik na početku i kazao:

''Nismo željeli rat i nikome nismo dali razloga da bude rata. U tom trenutku, vođe srpskog naroda žrtvovali su osobni i obiteljski komoditet. Neki su pokojni, a neki su u zatvorima jer su imali hrabrosti da vode narod na putu slobode. Sve što nas je zadesilo nakon oružanog sukoba je bazirano na laži koju je stvorio Zapad''.

Dodik je kazao da na cilj stižu samo oni koji imaju cilj, a da je cilj srpskog naroda ustvari srpska država na ovim prostorima.

''Na bazi laži Zapada napravljena je politička koncepcija zvana Dejtonski sporazum kroz koga su trebali biti kažnjeni Srbi i da nam se u tom procesu primjenjivanja implementacije nametne to da jednog dana nestanemo. Znamo da je to tako i ne skrivaju kada kažu da nisu imali želju da Daytonski sporazum bude trajan. Na cilj stižu samo oni koji imaju cilj, a cilj srpskog naroda je srpska država na ovim prostorima. Mi ne želimo ni s kim sukob niti rat, želimo da Republika Srpska ostane naša oaza slobode. Ne želimo da nikome bude prijetnja, nemamo namjeru da bilo koga napadnemo''.

''Želimo ono što je naše''

Ponovio je da ''Srbi žele ustavnu poziciju u BiH''.

''Mi smo odlučili kada smo izgubili naše etničke prostore, Srbi su prihvatili Dejtonski sporazum smatrajući da je to naše razgraničenje. Zato se to danas zove granična linija, mi vjerujemo da ta granica kao što je entitetska, nije nikada imala biti cilj biti samo provizorna, ako naši razgovori budu neuspješni, postane trajna. Mi želimo ustavnu poziciju u BiH. Svaki dan kada se uputim na posao mislim da dugo vremena već stojimo i ne odlučujemo. Agonija otimanja Kosova i RS traje već 30 godina. Zašto mi ne smijemo imati cilj, a svi drugi imaju? Mi nismo oni koji će ugroziti mir, mi želimo ono što je naše''.

Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici i nazvao ga ''strašnim zločinom''.

''Karadžić i Mladić su bili ljudi koji su vodili Republiku Srpsku i nećete nas uvjeriti da je srpski narod imao genocidan ili bilo kakav zločinački poriv. Borili smo se za slobodu''.