Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da bi turski premijer Redžep Tajip Erdogan trebao sam demantirati ako nije točno prenijeta njegova izjava vezano za BiH, a to ne bi trebalo činiti Veleposlanstvo Turske u BiH.

“Sam Erdogan je nekoliko puta izjavljivao razne sumnjive i neodržive stvari vezano za ovaj prostor, a onda su neki njegovi trećerazredni službenici pokušali to demantirati. Znači, sam Erdogan bi trebao to demantirati, a ne tursko velepslanstvo, jer mi mismo kritizirali izjavu turskog veleposlanstva”, rekao je Dodik.

Mediji u regiji penijeli su da je turski premijer izjavio da bi svatko tko bi na bilo koji način “dirnuo” Bošnjake imao protiv sebe 100 milijuna Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi “kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH”.

Predsjednik Srpske rekao je da su se ovakve teze mogli čuti i ranije kod turskih političara, kako lokalnih, tako i onih višeg ranga.

“Erdogan je to, koliko sam razumio, govorio u funkciji kandidata za novog predsjednika Turske, a ne kao premijer Turske. Prema tome, sam demanti Veleposlanstva Turske u BiH je sumnjiv s više stajališta”, ocijenio je Dodik.

On kaže da su se i ranije neki utrkivali da nakon sličnih izjava daju nemušte demantije, kao što se danas mogao vidjeti jedan “potpuno neprecizan demanti iz Veleposlanstva Turske u Sarajevu”.

“Mi nismo izmislili tu vijest. Ona je bila prisutna nekoliko dana i kada smo reagirali na nju, očigledno je to pokrenulo salvu reakcija. Kada se sagleda o čemu se radi, onda je vidljivo da Turska u kontinuitetu nastoji ovdje u BiH provoditi određenu političku podršku Bošnjacima, koja je selektivna i ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da se Turska isključivo zalaže za BiH, što govori o tome da su oni za BiH “bez nekih drugih, prije svega Srba i, možda, Hrvata”, te nastoje pribaviti samo privilegije za Bošnjake i da za njih naprave državu po mjeri, odnosno BiH.

Predsjednik Srpske rekao je da će se sutra sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi s izjavom Erdogana, te pojasnio da je ovakav sastanak planiran i ranije, ali je njegovo održavanje “svakako ubrzala i osigurala ova Erdoganova izjava”.

“Očigledno je da su se Turci našli u nezgodnom trenutku, jer moraju pravdati ono što njihov budući predsjednik govori i što, na kraju krajeva, demistificira svaku ulogu Turske, ne samo u BiH, nego u čitavoj regiji. O svemu tome ćemo razgovarati sutra i o tome se obratiti javnosti”, rekao je Srni Dodik./Srna/ HMS/