Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, vladajuća koalicija na državnoj razini održala je sastanak u Istočnom Sarajevu.

Dodik je priopćio da će koalicijski zastupnici na predstojećoj sjednici potvrditi, tj. podržati tri zakona – onaj o VSTV-u, onaj o ombudsmenu i treći o pristupu informacijama.

Također, rekao je Dodik, danas će se izabrati državni ministar financija i potvrditi član Kolegija ovoga doma.

Ujedno, dogovoreno je da sutra na sjednici Vijeća ministara BiH budu razmotreni i potvrđeni Prijedlozi Zakona o Sudu BiH, te da se utvrdi novi zakon o strancima, koji bi se proslijedio Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a ubrzo nakon toga i potvrdio na Domu naroda PSBiH.

Dodik je priopćio kako su o spomenutom bile usuglašene sve stranke unutar koalicije.

“Sa ovim možemo dati šansu BiH da do kraja godine dobije status pregovarača”, priopćio je Dodik.

Sljedeći sastanak za 15-ak dana

Nermin Nikšić, lider SDP-a rekao je kako je današnji dogovor potvrda da ova većina želi da radi na ispunjavanju uvjeta Bosne i Hercegovina ka članstvu u EU te raditi za dobrobit građana ove zemlje.

“Siguran sam da će naši partneri iz Bruxellesa i EU to prepoznati te da ćemo u narednom razdoblju imati jedan zamah na tom putu. Ne završavamo s ovim, nastavljamo”, rekao je Nikšić.

Najavio je i sljedeći sastanak za 15-ak dana na kojem će, kako kaže, sumirati ono što je urađeno, te dogovarati dalje korake.

“Danas smo svi zajedno pokazali da nam je u interesu da radimo na boljitku i stvaranju boljih uslova za sve građane BiH. Svaki dogovor koji postignemo je samo još jedan iskorak na tom planu. Ovo što radimo nema alternativu”, poručio je Nikšić.

Rješavanje 14 uvjeta

Dragan Čović, lider HDZ-a, najavio je da će i u naredna dva-tri mjeseca biti riješeno 14 uvjeta i zakoni EU. Danas dogovoreni zakoni i akti, kaže Čović, do kraja mjeseca bi trebali biti usvojeni.

‘’Ja sam uvjeren da na ovaj način i ovim tempom ako ovako nastavimo uz dodatak što nije rekao predsjednik Dodik da ćemo u narednih 15 dana imati domaćine predstavnike stranaka Trojke. Držimo dinamiku i uvjeren sam da iz osmog mjeseca ne bi trebili izaći, a da u Domu naroda ne potvrdimo ova tri zakona i ono što će biti na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma što će pripremiti Vijeće ministara”, rekao je Čović.

Čović je izrazio nadu da bi u naredna dva do tri mjeseca u kako kaže, ovom ozračju biti stvoreni uvjeti da svih 14 uvjeta na putu ka EU koje su stavljene pred BiH bude i usvojeno.