Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je naknadno odobrenje Turske da avionu kojim je putovao u Jerevan dozvoli prelet preko svoje teritorije "priča za malu djecu".

Dodik je objasnio da se njegov avion, koji je letio preko Srbije, Bugarske i Turske za Jerevan gdje je trebao prisustvovati manifestacijama posvećenim obilježavanju stotinu godina od genocida nad Armenima, radi sipanja goriva zaustavio u Bugarskoj.

"Dok smo sipali gorivo, rečeno nam je da nemamo dozvolu za prelet preko turske teritorije, jer im nije jasno vlasništvo aviona, odnosno kojoj naciji pripada avion Republike Srpske. Ostavili su nas na pisti da čekamo više od četiri sata. Kada nam je postalo jasno da tu možemo čekati  i tri dana poletjeli smo za Banja Luku", rekao je Dodik za beogradsku "Politiku".

Predsjednik Srpske kaže da im je po slijetanju u Banja luku rečeno da je Turska odobrila prelet, ocjenjujući da je to "priča za malu djecu".

Dodik je na poziv predsjednika Armenije Sergea Sargsjana krenuo u Jerevan gdje je trebalo da 24. travnja sudjeluje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida Turske nad Arrmenima. On je u tome onemogućen zbog odluke turskih vlasti da zabrane prelet predsjedničkog aviona preko turske teritorije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je Narodnoj skupštini Republike Srpske prije nekoliko dana uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. godine.