Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je potpuno uvjeren da će se dogoditi referendum o samostalnosti RS, u nekom razdoblju.

Nije mu, kaže, bitno hoće li on to voditi ili ne, ali će se dogoditi, jer je ''BiH hibrid koji ne funkcionira''.

Kaže da nijedan projekt u posljednjih 20 godina, koji je realiziran u BiH, nije bio u interesu RS, već je imala samo opstrukcije i otimanje nadležnosti“, ali i pored toga jedino ona u BiH funkcionira“.

Dodik je utvrdio da stranci održavaju BiH.

''Da se odmakne američka veleposlanica Maureen Cormack i još nekoliko veleposlanika, Britanac i drugi, BiH uopće ne bi postojala. Pa oni više rade za BiH, nego što predstavljaju svoje zemlje...'', naveo je entitetski predsjednik.

Bilo kada, dodao je, kada se osiguraju uvjeti, referendum će se održati.

''SNSD je imao dugoročnu viziju kada je govorio o tome. Nismo propagirali da ćemo uzeti oružje i nešto učiniti. Hoće li se to dogoditi 2018. ili 2028.godine, to uopće nije važno s stanovišta nacionalnog i državnog interesa.

Na najave opozicije u RS-u da će tražiti u Narodnoj skupštini RS-a izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a, Dodik je rekao da taj zahtjev neće proći, jer opozicionari nemaju većinu za izglasavanje nepovjerenja Vladi i da ta inicijativa neće proći.

''Opozicija će proći kao bos po trnju'', dodao je Dodik u izjavi novinarima, optuživši ih za neuspjehe i u vlasti na nivou BiH.

Za Vladu RS-a je rekao da ima nesumnjivu većinu za ono što radi i da nema potrebe za rekonstrukcijama u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Na pitanje ima li SNSD, čiji je predsjednik, skupštinsku većinu za prodaju osnovnih akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor, budući da DNS, s kojim su u koaliciji neće podržati tu privatizaciju, Dodik je rekao će se tek vidjeti hoće li imati dovoljan broj zastupnika.

„Ljubija“, kaže, neće ugroziti vladajuću koaliciju u RS-u, a smatra da je dobra ponuda „Israeli investment group“ od 92 milijuna KM za državne akcije u tom prijedorskom rudniku, što bi, kaže, omogućilo financijska sredstva za povećanje mirovina i poticaje za poljoprivrednike u RS.