Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je danas da se održi sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti utvrđen prijedlog da se s Federacijom BiH razgovara o zakonima o obrani, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH te indirektnim porezima, kao i da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da za te oblasti postoje samo određene odluke Narodne skupštine, a da su sve druge, poput Obavještajno-sigurnosne službe, Agencije za istrage i zaštitu BiH formirane mimo Ustava i suglasnosti RS.

''To treba smatrati privremenim i ne mogu se prihvatiti kao trajno rješenje i smatramo da parlament RS treba da formira izaslanstvo koje bi s kolegama iz Federalnog parlamenta obavila raspravu i vidjeli na koji način ta pitanja mogu da budu riješena. Ukoliko se odbiju aktivnosti na tom planu, Glavni odbor SNSD-a će tražiti da se svi zakoni i odluke, koji su doneseni pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i one koje su izglasane u parlamentu, ne smatraju validnim'', dodao je on.

Na sjednici Glavni odbor je usvojio 64 zaključka o različitim oblastima, kao svoj osvrt na politička pitanja i stanje u RS i BiH, odnos prema ekonomskim pitanjima te pitanjima vezanim za demografski razvoj, te obrazovanje.

''Posebno smo preferirali odnos prema političkim pitanjima, a vezano za intervencionizam međunarodne zajednice, gdje je Glavni odbor SNSD-a potvrdio da je uvođenje bonskih ovlasti bilo mimo Ustava i nije bilo u skladu s međunarodnim sporazumom te da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlasti ne može biti definitivno, već se smatra privremenim. Želimo da se obavi rasprava u okviru činjenice da je RS strana i da zajedno s Federacijom BiH može da raspravlja o svim tim pitanjima'', rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Zaoštravanje odnosa u BiH

Odbacili su sve nametnute odluke visokog predstavnika te, kako je dodao, traže dijalog u okviru BiH o svim pitanjima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice, prvenstveno u vezi sa zakonima koji su mijenjali sustav nadležnosti u BiH te doveli do toga da, kako je ustvrdio, RS ostane bez svojih 69 nadležnosti.

''Glavni obor SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugrade oblasti kao što je obrana, sigurnost, pravosuđe, fiskalni sustav, a zakoni kojima su regulirane te oblasti nisu u skladu s Ustavom BiH'', istaknuo je on.

Dodik: Odbacujemo bilo kakve prijedloge o formiranju republike BiH

Kaže da obacuje prijedloge SDA o formiranju republike BiH, te da se izvrši njena teritorijalna transformacija i u tom pogledu definira stari glavni grad BiH.

''To su za nas neprihvatljivi pristupi, urušavanje Dejtonskom mirovnog sporazuma, antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH. Stoga SNSD smatra da, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. Definitivno je jasno da u ustavu BiH postoji odredba o samoopredjeljenju i da je treba na pravi način čitati i u tom pogledu afirmirati'', rekao je Dodik.

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS će u subotu razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a vjeruje da će ta zemlja, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma zatražiti izvještaj o radu visokog predstavnika, od čijeg rada će tražiti da se ograde zemlje potpisnice tog sporazuma, kao i da traže ukidanje OHR-a.

Za naredni tjedan najavio je sjednicu Predsjedništva SNSD-a, a zatim očekuje i pripremljen materijal za zasjedanje Narodne skupštine o spomenutom pitanju.

Kaže da je sinoć razgovarao s liderima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem te da je cilj da imaju zajednički stav za obranu interesa RS.

Dodik je o zahtjevima vladajuće većine za smjenu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića rekao je to logičan zahtjev nakon što je podržao Programsku deklaraciju SDA na nedavnom kongresu te stranke i nije se "ogradio od stavova uperenih protiv RS, gdje prima plaću".

''SNSD ne misli da s SDA radi bilo koje poslove'', rekao je on i potvrdio da će SNSD predložiti svog kandidata za potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda.

Glavni odbor SNSD-a je izabrao Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog tajnika stranke.