U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan je sastanak predstavnika trojke, HDZ-a BiH i SNSD-a.

Nakon sastanka se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je poručio da nema alternative razgovoru i kada nema suglasnosti oko nekih stvari.

Set europskih zakona

- Mi smo uspjeli usaglasiti jedan set europskih zakona, koji bi trebao ići na narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji ukoliko bude usvojen smatramo da pravimo veliki iskorak ka kandidatskom statusu BiH – rekao je Nikšić.

Naglasio je da će prije te sjednice imati još jedan sastanak kako bi utvrdili još jednom sve što su dogovorili, kako bi to imalo prohodnost.

- Učinit ćemo sve, to smo jedni drugima obećali i zbog toga ćemo prije te sjednice imati još jedan sastanak na kojem ćemo to probati da još jednom utvrdimo. To bi bila poruka i Europskoj uniji da smo spremni raditi na ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo u EU – kazao je Nikšić.

Barem tri zakona

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je u ponedjeljak, u Sarajevu, kazao kako bi do 22. kolovoza trebali imati u potpunosti popunjeno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao i usvojena "barem tri zakona o kojima se govorilo".

Čović je nakon sastanka lidera vladajuće koalicije na razini države kazao da će ovaj rok pokazati da li među partnerima postoji međusobno povjerenje.

Medijska galama

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je dodao kako “izlaze iz perioda velike medijske i političke galame”.

 “To znači da ćemo popuniti Vijeće ministara i donijeti neophodne zakone. Riješili smo da iz Berlinskog procesa idu dva sporazuma koje trebaju potvrditi određeni organi”, naveo je Dodik.

Prvi čovjek SNSD-a naglasio je i da se razgovaralo i o pravosuđu, konkretno o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga”, zaključio je Dodik, prenosi N1.