Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik isključio je mogućnost da, što se tiče entiteta RS, BiH uđe u NATO savez.

''U ovom trenutku RS ima svoju deklaraciju o vojnoj neutralnosti i mi koji radimo u bh. institucijama toga se pridržavamo. Ni NATO-u ne treba podijeljena zemlja'', dodao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Kaže i da je zamjeniku državnog tajnika SAD-a Johnu Sullivanu, tijekom nedavne posjete BiH, rekao da ne postoji konsenzus za NATO savez, budući da je taj vojni savez "bacao bombe na Srbe".

To je, kaže, jasno i domaćim političarima.

Na tvrdnju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da će kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara dobiti njegovu podršku za imenovanje na tu funkciju, ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcijskim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u, Dodik je rekao da to znači da vlast ne žele oni koji govore da vole BiH.

''Meni je najmanje stalo da funkcionira BiH. Prikupljam napor da nešto uradim na tom planu...A druge čujem kako vole i žele BiH, a onda neće da se bira vlast'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.