Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je danas da dolazak Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u Doboj nije u skladu s Daytonskim sporazumom ni Ustavom BiH jer za to nema odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je, kako pišu Nezavisne novine, tijekom današnje posjete Doboju ocijenio da dolazak Izetbegovića predstavlja instrumentalizaciju i politizaciju uloge pripadnika Oružanih snaga BiH tijekom poplava, kao političku pretpostavku za neke druge poruke koje su se željele poslati iz Doboja.

“Dolazak Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u Doboj shvaćamo više turistički i kao dolazak čovjeka koji vodi svoju kampanju”, poručio je Dodik, reagirajući na izjavu Bakira Izetbegovića da ukoliko bude potrebe za novim angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su “tijekom poplava i klizišta obavili dobar posao”, Predsjedništvo BiH će donijeti potrebne odluke.

Prema njegovim riječima, u svakoj drugoj funkciji Izetbegović ne može biti predstavljen u Doboju, jer za to nema odluke Predsjedništva.

“Jedini koji je nadležan za vojna pitanja na prostoru RS je član Predsjedništva iz RS, i to tako piše i u Daytonu i u Ustavu BiH, a odluke koje se tiču angažmana drugih članova Predsjedništva na ovom prostoru mogu biti donesene konsenzusom, takve odluke nije bilo”, izjavio je Dodik.

On je dodao da davanje podrške Izetbegoviću od strane lokalne vlasti u Doboju, u njegovoj ulozi kršenja Ustava BiH nije fer i da lokalna uprava vodi neku svoju nastranu politiku, koju su i ranije promovirali kroz priču o podršci probosanskoj politici, što se moglo čuti od aktualnog gradonačelnika ( obrena Petrovića- SDS).
Izetbegović je u društvu Kristofera Petija, zapovjednika NATO stožera u Sarajevu, Zekerijaha Osmića, ministra obrane BiH, te čelnika Oružanih snaga BiH posjetio dobojsku vojarnu “Vojvoda Radomir Putnik”, Dom zdravlja, te “Narodnu kuhinju”, koju je s gradom osnovao Medžlis Islamske zajednice BiH.

On je razgovarao i s gradonačelnikom Obrenom Petrovićem, te obećao da će u Doboju i Maglaju, koji su najviše pogođeni u svibanjskim poplavama, biti ubrzan proces sanacije vodozaštitnih objekata, i pozvao donatore da ubrzaju procedure, jer je na donatorskoj konferenciji osigurano oko 360 milijuna KM./HMS/