Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su dvojica članova Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, nedolaskom na sastanak sa šefom diplomacije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem nanijeli štetu upravo onome za što se formalno zalažu, a to je BiH, koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata.

“Ono za što bi meni trebalo nekoliko sati da ministru vanjskih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili time omalovažiti jednu svjetsku velesilu, ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom”, istaknuo je Dodik komentirajući nedolazak Komšića i Džaferovića na sastanak s ruskim šefom diplomacije koji boravi u službenom posjetu BiH.

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu diplomacije, dva člana Predsjedništva mogli su to učiniti izravno, na teritoriju koju smatraju svojim, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatski skandal”.

“Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja službena obilježja koja koristi na osnovi ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizirao nešto što crpi uporište u Daytonskom mirovnom sporazumu, za čije poštivanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovi kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno”, naglasio je Dodik, upitavši “nije valjda da se ministar vanjskih poslova Ruske Federacije zalaže za unutarnjih suverenitet BiH a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat?”

Kazao je da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

“Ako su se ovime htjeli dodvoriti Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi financijsku štetu, zašto pada broj radnih mjesta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori smanjenjem gospodarske suradnje”, rekao je srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je kao predsjedatelj Predsjedništva BiH jutros u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomacije, imao odličan sastanak i raduje se svakom susretu s njim ili bilo kojim visokim dužnosnikom ove prijateljske države.