Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke i da ide putem koji vodi konfliktu, piše Srna.

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumijeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju njegovi snovi o ratu, koji povremeno najavljuje.

"Nema vojsku, niti policiju. Da bi Oružane snage BiH bile upotrijebljene, odluku mora da donese Predsjedništvo BiH, a ako bi htio da upotrijebi policiju u Federaciji BiH (FBiH) tu odluku moraju da donesu i Hrvati, a on tu odluku nema", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Predsjednik Srpske rekao je i da je Srpska jedina koja ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, a to je nad svojom policijom.

"Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status danas ne bi bilo ni Republike Srpske. To je bio dio projekta i, budući da se nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost", naglasio je Dodik.

Komentirajući izjavu Izetbegovića da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sustava i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju streljiva za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, Dodik je naveo da je riječ o nekom hvalospjevu Izetbegovića.

"Neka on čeka to ne daj Bože", poručio je Dodik. On je podsjetio da je naporima međunarodne zajednice u Srpskoj uništena sva namjenska industrija, dok je u FBiH ostalo šest tvornica naoružanja i streljiva koje i danas rade.

"On nema potencijala i ne može mu pomoći ni 16 tvornica, a kamoli tih šest", rekao je Dodik. On je napomenuo da je Srpskoj oteta nadležnost u vezi sa oružjem i da je prenesena na nivo BiH, te da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

"Na ovakve izjave bi trebao reagirati srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je tamo u ime Srba, ali se pokazuje slab u zaštiti naših interesa", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je prije dva dana Izetbegović izjavljivao da su Bošnjaci u Srpskoj diskriminirani, što nije točno, a nije rekao da Dom naroda Parlamenta FBiH nije adekvatno popunjen Srbima i da se Srbima sudi po zakonima koji imaju strože odredbe na što je reagirala i međunarodna zajednica.

"Ako bi netko mogao govori o diskriminaciji u BiH, onda su to, osim Hrvata, i Srbi, i to od većinskog naroda - Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika koji pokušavaju da nametnu strategije za sveukupan razvoj", naglasio je Dodik.

Podsjećamo,   predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik SDA Bakir Izetbegović je rekao kako će Federacija proizvoditi oružje za tržište, ali i za ''ne daj Bože''. ''Radit ćemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radit ćemo dronove, zaokružit ćemo proizvodnju svake vrste streljiva. Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože'', kazao je.