Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za "Dnevni avaz", između ostalog, poručio je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da "umjesto davanja provokativnih izjava koje ne vode nikuda, političari se trebaju fokusirati na ciljeve koji su okrenuti budućnosti i na poboljšanje života građana koje predstavljaju".

Nije se dugo čekalo na reakciju, a Dodik je Inzku poručio:

"Za sve ove godine mogao je bar jednom pročitati Daytonski mirovni sporazum, u kojem je, između ostalog, opisana i njegova uloga u BiH, umjesto što čita federalne tiskovine i informira se po kabinetima bošnjačkih političara. 

Da je to učinio vidio bi da su Međunarodni pakt o ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima dio ustavnog ustrojstva BiH jer su sastavni dio Ustava BiH. Da je pročitao Ustav BiH vidio bi da upravo ti dokumenti jamče pravo naroda na samoopredjeljenje
".

Član Predsjedništva BiH ocijenio je da Inzkovo ponašanje na mjestu visokog predstavnika, osim što je suprotno Aneksu 10 koji ga je i doveo u BiH, ne doprinosi ni stabilizaciji ni napretku BiH i potpuno je jasno da je Valentin Inzko svih ovih godina bošnjački lobist. 

"Inzko bi morao da zna da je međunarodni sporazum kojim je nastala BiH stariji od izjava Vijeća za implementaciju mira ili njegovih proizvoljnih tumačenja i da je kršenje Daytonskog sporazuma kazneno djelo", naglasio je Dodik.

Što se tiče njegovih pristranih i netočnih izvještaja koje šalje Vijeću sigurnosti UN, Dodik je rekao da to nije ništa novo i jasno je da takvim izvještajima on sebi produžava politički život u BiH za astronomski visoku plaću koju više ni na jednoj točki zemljine kugle ne bi mogao dobiti. 

"Kada je već toliko novca dobio na račun ničega u BiH dobro bi bilo da već jednom počne zarađivati plaću, za početak točnom interpretacijom Daytonskog sporazuma, Ustava BiH i svih konvencija koje su ugrađene u njega. Ovako je svima jasno da Inzko dobro živi optužujući Milorada Dodika i Republiku Srpsku i da njemu takva situacija savršeno odgovara. Građani i Republike Srpske i FBiH od njega imaju samo štetu u svakom smislu", konstatirao je Dodik.