Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazočio je u subotu na vojnoj vježbi "Sloboda 2019", koja je održana u povodu obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

On je najavio da će se u subotu u Beogradu susresti s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovom te razgovarati o ekonomskim i političkim pitanjima.

''Republika Srpska ima namjeru da se pridruži plinovodu "Turski tok". To zavisi od toga kad će plinovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u RS'', rekao je Dodik i dodao da su predstavnici RS s rukovodstvom "Gazproma" ranije dogovorili određene aranžmane.

Kazao je, također, da će Medvedeva upoznati sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i RS, izazovima i problemima koji su nastali u vezi s neformiranjem vlasti godinu nakon izbora.

Naglasio je kako Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno priopćena i dokazana kroz duži vremenski period.

''Zahvaljujući Rusiji, imamo priliku da se čuje i naša strana u Vijeću sigurnosti. Visoki predstavnik (Valentin Incko, op. a.) godinama manipulira predstavom te situacije, najčešće ignorira tu situaciju i pokušava okriviti Republiku Srpsku za sve i svašta. To neće izostati ni ovog puta krajem ovog mjeseca ili početkom idućeg, kad Vijeće sigurnosti ponovo na dnevnom redu ima situaciju u BiH. Mi se pripremamo da napišemo jedan izvještaj, kao i do sada, i da ga dostavimo, prije svega, našim prijateljima, veleposlaniku Ruske Federacije. I to je pitanje o kojem ću razgovarati sa premijerom'', kazao je Dodik, prenosi Avaz.