Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da "Sarajevo pokušava neustavno ovladati onim što ne pripada BiH".

''Nazivaju se državom koja nije država. Ustavni sud je nakaradan sud, sve što sam ikada rekao najgore o tom sudu i sad bih ponovio. Radi se o grupi ljudi koja je politički motivirana da nanesu probleme i naprave ovdje neki novi sistem koji nije moguć'', istaknuo je Dodik, komentirajući odluku Ustavnog suda BiH kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Dodik je kazao da imovina po ''Daytonskom sporazumu pripada entitetima, da u Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH, te da na taj način BiH nikako nije mogla ovladati bilo čim osim onim što joj entiteti daju''.

''Međutim, oni hoće da promijene tu paradigmu. Doveli su čovjeka koji nije izabran u SB UN, dovode strance u Ustavni sud i sa dva muslimana da kreiraju šta hoće'', rekao je Dodik, dodavši da Ustavni sud BiH počiva na principu ''kadija te tuži, kadija ti sudi''.

Dodik je poručio da imovina pripada Republici Srpskoj.

''Imovina je naša i nek' zapamte da je naša, bez obzira šta misle i pokušavaju da na ovaj način pošalju zapadnom svijetu poruku da ima netko tko ne poštuje Ustavni sud, a sam taj sud ne poštuje Ustav. Kako da poštujete nekog tko ne poštuje Ustav?'' upitao je Dodik, prenosi N1.

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, priopćili su iz Ustavnog suda BiH.