Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je za RTRS izjavio da se ne boji suđenja zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta te da neće pobjeći ni otići u zatvor. Dodik je rekao da stranci pokušavaju upravljati ovim procesom i da to rade kako bi ga sklonili s političke scene.

"Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor. Na pravosuđu BiH je da dokažu optužbe za koje me terete", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je za Schmidta ponovio da je nelegalan, nelegitiman, da izmišlja... "Ako smo mi za njega majmuni, onda je i on za nas svinja, i to fašistička. Sada se pokazuje da je Schmidt pobornik fašizma i onih koje je Hitler odlikovao najvišim odlikovanjem", rekao je predsjednik Republike Srpske.

"Nisam politički i mentalno prolupao"

"Imamo ozbiljan problem s Amerikom i EU koji ovdje uskraćuju naša ustavna prava, ali to nije bezizlazno. Nisam ja politički prolupao ni mentalno, već ne želim da budem dio nametnute matrice ponašanja u kome su oni nešto posebno, a mi smo remetilački faktor.

Srbi nisu narod koji je olako prihvaćao tutore. Narativ da je ovdje pozitivan američki utjecaj, a negativan ruski, nameću zapadnjaci, Amerikanci i ostali iz Bruxellesa, koji imaju problem s Rusijom", kazao je Dodik.

"Putin je najbolji čovjek u politici kojeg sam upoznao"

Dodik je po pitanju kontakata na međunarodnom nivou rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin najbolji čovjek kojeg je upoznao u politici.

Dodik je kazao da je ponosan što je imao priliku razgovarati s Putinom, a da to planira i sada od 20. listopada do 5. studenog kada bude u Rusiji.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da u nedjelju ide na jedan skup u Budimpeštu, a da će se u ponedjeljak sastati s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Dodao je da postoji i mogućnost da otputuje u Kinu.