Većinom glasova većom od potrebne dvotrećinske većine, Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je u četvrtak navečer izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH o prihvaćanju Službenog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

Taj zaključak je donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. srpnja, s dva glasa za, članova Željke Komšića i Šefika Džaferovića, i s jednim glasom protiv, aktulanog predsjedavajućeg Milorada Dodika, koji je zatim pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

Nakon što Dodikova izjava potvrđena u Narodnoj skupštini RS-a sa 60 glasova, zaključak Predsjedništva BiH neće imati učinka. Protiv Dodikove izjave bilo je šest zastupnika, a suzdržano šest.

Naime, Predsjedništvo BiH je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Šteta koja se želi proizvesti

Dodik smatra da donošenje tog zaključka Predsjedništva BiH ''isti dan kada je potpisan Sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku, nego se neizravno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške, koji je od vitalnog interesa za RS''.

RS, kako je naveo, nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, posebno kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga je li u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora.

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova zastupnika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

Traži se utvrđivanje granice

U zaključcima se traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.

Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim razinama u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici s ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cjelodnevnu raspravu u Narodnoj skupštini obilježile su brojne optužbe između Dodika i zastupnika PDP-a, odnosno SDS-a, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji nisu štedili kritike.

Oporba

Uz Koaliciju Zajedno za BiH i SDS, Stanivuković i Jelena Trivić nisu podržali Dodikovu izjavu, a šef njihovog Kluba Perica Bundalo je rekao da oni imaju osobni stav.

Senad Bratić je uime Koalicije Zajedno za BiH rekao da nema povrede entitetskog interesa u zaključku Predsjedništva BiH te je ukazao da je cjelodnevna rasprava najmanje vođena o tom pitanju.

Predsjedništvo BiH, kako je rekao, nije protiv gradnje Pelješkog mosta, već traži da se definira granica, koja nije ratificirana te pristup otvorenom moru.

Šef Kluba Kluba zastupnika SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da je ovo skretanje pažnje s teškog ekonomskog stanja uz nuđenje lažnog patritizma.