Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da i njemu „izaziva gađenje Bosna i Hercegovina, ali da mora neke stvari trpjeti“.

Komentirajući izjavu potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, da Bošnjake, 9. siječanj, Dan RS-a, asocira na zločine i kao takav nikada neće nikada biti prihvatljiv, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je ta izjava nepotrebna i neprimjerena i unosi nesporazum.

– Možda bi bilo interestano Salkiću ukinuti 50 posto plaće, jer nije rekao da neće primati plaću od RS-a ustvrdio je Dodik.

Naveo je da su organi RS odlučili da se obilježava 9. siječanj kao Dan RS-a.

– Apsolutno nam je stalo da se Bošnjaci dobro osjećaju u RS. I nitko ih ovdje ne dira, koliko ja razumijem – dodao je Dodik i naveo da nije dobro od Salkića da se „tako podmeće”.

Entitetski predsjednik je još dodao da „su mnogi stradali za RS i da je veoma emitivno doživljavaju te da se oni vrijeđaju kada se tako govori o RS”.

Dodao je i da mnogima u RS „neke stvari ne gode u BiH, ali smo prisiljeni egzistirati”.

Salkić je danas rekao da Bošnjacima 9. siječanj izaziva nelagodu i gađenje, jer slavi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine nad Bošnjacima u povijesti ovoga naroda.

On je pozvao vlasti RS-a da odustanu od obilježavanja tog datuma.

– Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom – naveo je Salkić u povodu 9. siječnja, koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, nakon sjednice Senata RS-a, rekao da su senatori zaključili da seu RS treba formirati forum za različita pitanja, a okupljao bi predstavnike vlasti na razini RS i BiH te znanstvene zajednice koji bi razmatrali sva važna pitanja o kojima se odlučuje na razini BiH.

– Senat smatra da sva pitanja koja razmatra Parlament BiH prethodno treba razmatrati i u Narodnoj skupštini RS-a – rekao je, između ostalog, Dodik.

Preporučili su i da se formira odbor za obilježavanje 20.godišnjice Daytonskog sporazuma, a konstatirali su da je potreban oprez i zbog globalne terorističke prijetnje, posebno zadnje koja se dogodila u Parizu. /Fena