Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor, da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

"Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i, osobno, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

"S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća", naglasio je Dodik, priopćeno je iz Ureda predsjedavatelja Predsjedništva BiH.

On je dodao da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguranju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH.

"Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni sa Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovno uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH", dodao je Dodik.