Često se spominju pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom. Tu imamo zastoj i skoro se ništa ne događa. Predlažem da donesemo zajedničku izjavu kojom ćemo utvrditi povjerenstva i dalje nastaviti aktualizirati to pitanje, kazao je u utorak predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Drugi dan dvodnevnog Summita Procesa suradnje jugoistočne Europe (SEECP), kojim završava predsjedavanje BiH tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", počeo je danas na Jahorini, javlja N1.

Na otvaranju Summita okupljenima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio kako je "današnje okupljanje predstavlja još jednu potvrdu da suradnja u jugoistočnoj Europi nije samo diplomatska fraza, nego aktivnost".

"Mnogi će ocijeniti da stanje u istočnoj Europi nije kako smo željeli. I ja bih se uglavnom složio s takvom ocjenom. Ovaj forum smo osnovali prije 23 godine kako bismo rješavali probleme. Učinimo to danas i ovdje da neke stvari pokrenemo i dogovorimo", kazao je Dodik.

Ocijenio je kako se danas "vode razgovori o racionalizaciji regionalnih inicijativa" i da to ima smisla, ali se mijenjaju okolnosti.

"Ipak nisam siguran da bi ovaj proces trebalo racionalizirati, odnosno ugasiti. Iskoristimo je za dobrobit naših zemalja i regija u cjelini i podršku koju pruža EU. Zemlje jugoistočne Europe ili su članice EU ili su orijentirane prema članstvu. Ne želim da se miješam u bilo čije bilateralne probleme, iako mislim da možemo razgovarati o svemu. Nije uredu da danas kurtoazno razmjenjujemo pozdrave i fraze, a onda se raziđemo", poručio je Dodik.

Istaknuo je kako u BiH već devet mjeseci nije formirana vlast.

"Vjerujem da ćemo uspjeti da to učinimo brzo i sve vas obavijestimo o tome. Potrebno je da se samo primjeni ono o čemu smo se dogovorili. Što je s vanjskim problemima u BiH, često se spominju pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom. Tu imamo zastoj i skoro se ništa ne događa. Predlažem da donesemo zajedničku izjavu kojom ćemo utvrditi povjerenstva i dalje nastaviti aktualizirati to pitanje. Predlažem formiranje povjerenstva koje će se baviti svim zajedničkim pitanjima, kao što je pitanje Neumskog zaljeva, te pitanje imovine koja je odlukama iz Hrvatske stavljena u mogućnost nekorištenja iz BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik se dotakao odnosa s Kosovom.

"Naš problem s Kosovom je u vezi s carinama na izvoz roba. Razumijemo da Kosovo želi da riješi pitanje putovanja, očekivali smo da će to biti riješeno na regionalnoj razini. Ne vidim razloga da BiH ne prihvati ono što je prihvatila Srbija u odnosima s Kosovom. Međunarodne pravne obveze se moraju izvršavati dok su na snazi. Inače, nama je žao što izaslanstvo iz Prištine nije s nama. Zbog propuštene prilike za dalju suradnju na regionalnom planu. Zar nismo u potpunosti ispoštivali aranžman, mislim da nije bilo razloga da otkažu. Mislim da to nije dobar put i da bi trebalo da napuste takvo držanje", zaključio je on.

Govoreći o problemu migracija Dodik je poručio kako "nama u BiH niko ne treba objašnjavati koliko je to problem nego kako ga riješiti".

"Da li ćemo hermetički zatvoriti granice između članica i ne članica EU? Imam rezerve prema projekta da europska granična služba pomogne da se granice između Hrvatske i BiH hermetički zatvore. Nisam ni za to da se OS BiH razmjeste na granica s Crnom Gorom i Srbijom, to nije dobra poruka za regiju. Predlažem da se europski eksperti sastanu s predstavnicima resornih ministarstava kako bi dali prijedloge i našli rješenje. Trebalo bi da spriječimo krijumčarenje tih ljudi čije je sudbina vrlo teška. Dao sam nekoliko ideja, pozivam svoje kolege da budu otvoreni kao i ja", kazao je na kraju svoga obraćanja predsjedavajući Predsjedništva BiH.