Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je, na konferenciji za novinare, kako je povukao zahtjev za izvanrednu sjednicu Predsjedništva zbog opasnosti da bi se došlo u situaciju da opet bude preglasan od strane druga dva člana Predsjedništva.

“U skladu sa principima Sporazuma (o formiranju vlasti) u dva navrata sam predložio sjednicu. Prva prije nekoliko dana kada je Komšić predložio redovnu sjednicu na koju je stavio 30 točaka dnevnog reda, između ostalog i ANP i to na sumnjiv način, bez da se zna tko je predlagač. Kada smo počeli rad 15 točaka je skinuto, što znači kako cilj nije bio rad, već da se onemogući izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara. Komšićev kabinet nas je informirao da je zatražio provjere kandidata i te provjere su stigle i potvrdile da su stvoreni svi zakonski uvjeti za imenovanje kandidata. U tom pogledu su mi njih dvojica priopćili kako neće glasati za kandidata i da mi predlažu da ta sjednica bude povučena”, rekao je Dodik a potom objasnio zašto je povukao zahtjev za današnju sjednicu:

“Imajući u vidu preglasavanje ja sam odlučio da to povučem jer nisam imao drugi izbor. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan uzurpacije svih mjesta. Derogirana su prava Hravata i Srba i to proizvodi tešku političku situacija”.

Komentrajući odluke dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da ne glasaju za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara dok se ne pošalje ANP, Dodik kaže da im to odgovara jer u ovom trenutku Bošnjaci drže sve čelne funkcije u zajedničkim institucijama.

“Oni to rade zato što u ovom trenutku čelne funkcije drže muslimani. Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Zastupničkog doma, Bakir Izetbegović predsjedavajući Doma naroda, Komšić predsjedavajući Predsjedništva, a to je bošnjački član Predsjedništva jer je izabran glasovima Bošnjaka. To je uzurpacija na štetu Srba i Hrvata. Nezakonita, neodrživa, koja BiH gura u tešku institucionalnu krizu”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva kaže kako Komšić i Džaferović često spominju pitanje ustavnosti, te upitao da li je ustavno da jedna osoba obavlja funkciju predsjedvajućeg Vijeća ministara i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH.

“Druga dva člana Predsjedništva često spominju ustavnost. Šta to znači? Da mi nismo za ustavnost? Gdje u Ustavu piše da postoji nadležnost za financije, za obranu…? Nigdje to nema u Ustavu. To bi trebalo da znaju oni koji stalno pozivaju na priču kako se oni bore za Ustav. Predsjedništvo prema Ustavu mora imenovati kandidate. To se trebalo dogoditi u prosincu. Je li ustavno da jedna osoba bude predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Zastupničkog doma?”, upitao je Dodik.

Dodao je kako ovakvo pokazuje da država može funkcionirati bez zajedničkih institucija jer one već devet mjeseci ne funkcioniraju, a većina procesa se odvija neometano. Dodik je poručio kako je to samo dokaz kako su sve te institucije nepotrebne.