Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će se predstavnici te stranke još samo idući tjedan sastati s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) te da više "neće trošiti vrijeme" na sastanke koji, kako kaže, ne daju rezultate u vezi s formiranjem vlasti na razini BiH.

Istaknuo da ne može biti ništa od zahtjeva za formiranje novih resora u Vijeću ministara BiH.

''To je strategija koju je SDS postigao s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, što se vodi u njegovom ekspozeu od prije četiri godine... '', ustvrdio je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Na sceni je, kaže, blokada ustavnih prava Srba, jer se blokira implementacija izborne volje na izborima.

Odbacio kritike međunarodnih dužnosnika

Odbacio je kao neprimjerene jučerašnje kritike međunarodnih dužnosnika u BiH u vezi s predloženim nacrtima zakonima o javnom redu i miru, ističući da je to direktno miješanje u unutarnje stvari. ''Pozivam ih da se prestanu miješati u unutarnje stvari u RS-a. Nitko nikome nije zabranio mirne prosvjede. Znate da su i prosvjedi na banjalučkom trgu trajali više od 200 dana bez odobrenja, a onda stranci nama kažu da to trebamo dozvoliti. Što da dozvolimo, je li oni to ovdje kreiraju neke prosvjede'', upitao je on.

Kaže i da MUP RS-a ne treba dostavljati svoja dokumenta međunarodnim ekspetima i veleposlanicima da oni odlučuju o njima te da će tražiti da se s tim prekine, ukoliko je takva praksa. Ti zakoni će, kaže, biti predmet parlamentarne rasprave, a pita i što bi bilo kada bi RS prepisala zakone o pravima policije u Americi i da li bi veleposlanik te zemlje u BiH to zaustavio.

''Zamislite, u tom priopćenju piše i da treba pojačati europski put BiH, a Velika Britanija izlazi iz EU. Time nam vrijeđaju inteligenciju'', rekao je Dodik.

Novinaru stats službene osobe

Najavio je da će biti obavljeni razgovori i s medijskom zajednicom, kojoj neće biti onemogućeno da radi svoj posao, ali je protiv zloupotreba. Dodik ističe i da se zalaže da novinari dobiju status službenih osoba, ali i dodaje da to sa sobom povlači i određene odgovornosti.