- Odluka Narodne Skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH je najopasniji čin destrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas - izjavio je na konferenciji za novinare u sjedištu SDABiH u Sarajevu član Predsjedništva BiH i predsjednik ove Stranke Bakir Izetbegović.

Po njegovim riječima, ova odluka i njene implikacije izravna su prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH što može dovesti do destabilizacije prilika u BiH, s nesagledivim posljedicama.

- Politika Milorada Dodika je prouzročila reformski zastoj u BiH, dovela do siromaštva njenih građana i sada te građane neumitno vodi u konflikt. Svojom retorikom i djelima Milorad Dodik već skoro desetljeće destabilizira Bosnu i Hercegovinu i koči njen napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Europskoj uniji - dodao je Izetbegović.

Naveo je da Dodik već niz godina bezuspješno pokušava ukinuti ili ograniči ovlasti Suda BiH na teritoriji RS, jer ga je strah da će jednog dana pred tim sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tijekom njegove vladavine. Dodao je da Milorad Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju s teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je Dodikova vladavina proizvela i za koju očigledno nema rješenja. Činjenice govore, kazao je Izetbegović, da građani RS nikada nisu živjeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bijedu i beznađe.

- Zato bi pravo referendumsko pitanje građanima RS glasilo: „Da li podržavate katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika, posebno visoku nezaposlenost, loš životni standard, nepotizam i neobuzdanu korupciju koji vladaju u RS-u, te da li u potpunosti amnestirate Milorada Dodika i njegove suradnike od odgovornosti za trenutnu situaciju u RS i BiH?" - istakao je Izetbegović.

Opasni i neodgovorni avanturizam Milorada Dodika, kako je dodao Izetbegović, imat će katastrofalne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju ako mu se odlučno ne suprotstavimo.

- On predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i regiju zapadnog Balkana - naveo je Izetbegović.

SDA je odlučna da poduzme sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH, dodao je na kraju.