Predsjedatelj Predsedjništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u utorak navečer da će, ukoliko Ustavni sud zemlje usvoji inicijativu o promjeni imena Republike Srpske, "u Republici Srpskoj sjesti i donijeti odluku o svom statusu", i da je on za nezavisnost.

On je, gostujući u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije, rekao da je stav vlasti i opozicije u RS da se donese oduka o statusu, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dođe na razmatranje pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Raspisat ćemo referendum i odvojiti se od BiH, rekao je Dodik, navodeći da bi taj potez imao podršku bar desetak država.

On je rekao da računa na reakciju SAD-ai Europske unije, ali da bi taj potez bio zapravo reakcija RS.

"Bez moje suglasnosti BiH u NATO ne može, a ja sam protiv"

Dodik je izjavio da je potrebna njegova suglasnost da bi BiH bila članica NATO, inače je, kako je rekao, ne bi ni tražili predstavnici drugih naroda u Predsjedništvu.

Dodao je da je on protiv članstva BiH u NATO. Dodik je kazao da je protiv članstva u NATO jer je ta alijansa, prema njegovom mišljenju, "politički podržala muslimane u ratu".

Na opasku novinara da je Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji je lider, nekada bio zagovornik članstva u NATO, Dodik je kazao da je "tako djelovalo u toj konstalaciji međunarodnih odnosa".

"Promijenio se stav  jer je NATO bombardovao Srbiju. NATO je počinio genocid nad Srbima bombardiranjem 1999", rekao je Dodik.

On je dodao da je njegova službena politika do 2005. godine bila demilitarizacija, jer BiH ne može imati vojnu strukturu.

Dnevnik.ba