Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) upozorio je na blokade, kada su u pitanja imenovanja srpskih kadrova na razini Bosne i Hercegovine, rekao je lider te stranke Milorad Dodik.

Ukoliko ne bude pomaka i prihvatanja onog što pripada Srbima, bit će, kaže, poduzete određene mjere, ne isključujući i mogućnost zaustavljanja daljeg djelovanja srpskih kadrova u radu u bh. institucijama.

''Kada treba imenovati Srbe, opća je opstrucija'', tvrdi on.

Naveo je i da postoji nepovjerenje na razini BiH kada je u pitanju kadrovsko imenovanje Srba u Vijeću ministara te da postoji, kako je rekao, blokada i u Središnjoj banci BiH, u čijem upravnom odboru nema Srba.

Kada je u pitanju odgađanje izjašnjavanje Ustavog suda BiH o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, on je ustvrdio da je to "potvrda da žele da izmanipuliraju tu situaciju", kritizirajući tu pravosudnu instituciju da ne donosi odluke u skladu s pravom.

Dodao je da NATO nikada nije potvrdio da je aktiviran MAP za BiH, te da dok je on u vlasti neće biti integracije BiH ka tom vojnom savezu, već samo partnerstvo.