Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se oglasio na Twitteru, gdje je iznio tvrdnju da BiH nema suverenitet, jer je "suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta".

"Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta", kazao je na početku Dodik.

Ističe da "po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za financije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito dane na razinu BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dano u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi Narodna skupština RS i to dvotrećinskom većinom".

Ako Narodna skupština ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se, kako tvrdi Dodik, proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala.

"To pokazuje primat suvereniteta entiteta nad BiH. Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na razinu BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno".

"Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na razinu BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili točnije rečeno zajednica država - Republike Srske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja", zaključio je.