Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da izborna volja srpskog naroda u BiH mora biti ispoštovana, navodeći da SNSD ne ide u formiranje zajedničkih institucija radi sjedenja, već ostvarivanja prava srpskog naroda.

Dodik je naglasio da BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima sudjeluje lider SDS-a Mirko Šarović, koji je izjavio da treba iskoristiti sve metode da institucije na razini BiH budu deblokirane, ne isključujući ni mogućnost promjene parlamentarne većine.

"Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Naveo je da je na osnovu stavova koje iznosi Šarović i njemu slični očigledno da BiH nije ništa drugo do prevara. Dodik ističe da SNSD ne želi biti podanik.

"Ako Šarović želi nastaviti podaništvo prema Bošnjacima, sretno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša. Ako misle da mogu formirati vlast bez SNSD-a i izborne volje srpskog naroda, neka to učine. Mi ne idemo u formiranje zajedničkih institucija na razini BiH da tamo sjedimo, nego da ostvarimo prava srpskog naroda", poručuje Dodik.

Na Šarovićeve tvrdnje da rad parlamenta BiH blokira SNSD, a prati HDZ BiH i da ukoliko se nastavi sa blokadom treba iskoristiti sve metode, pa i promjenu parlamentarne većine, te da je spreman na tako nešto, a ne traži ništa zauzvrat, Dodik kaže da je na ovakav način BiH sve manje i da osobno protiv toga nema ništa.

"Šarović i svi koji sa njim stvaraju neke prevare moraju objasniti kako vide budućnost BiH. Kako će Šarović objasniti srpskom narodu šta radi i koga on to tamo predstavlja? Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne zanimaju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju?", pita Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Konstatirao je da je izbor srpskog člana Predsjedništva BiH izborna volja srpskog naroda, da je i broj zastupnika izborna volja Republike Srpske i da je i izbor četiri izaslanika srpskog naroda iz SNSD-a takođe odluka Narodne skupštine Srpske.

"Ako Šarović i njemu slični to hoće uništiti, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti", kaže Dodik, prenosi Srna.